sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

2012 (2009)


Katsoin elokuvan maailmanlopusta - 2012.

Jo muinaiset Mayat sen ennustivat; vuonna 2012, joulukuussa kaikki tulee päättymään. Joukko tiedemiehiä on tullut siihen samaan tulokseen ja ihmiskuntaa kohtaa maanjäristyksillä ryydytetty loppu.

John Cusack näyttelee Jackson Curtisia, kahden lapsen eronnutta isää, joka on tehnyt huonosti menestyneen kirjan Atlantiksesta. Hän on eronnut vaimostaan (Amanda Peet), jolla on nyt uusi kauneusleikkauksia operoiva lääkärimies (Thomas McCarthy). Curtis vie lapsensa Yellowstoneen picnicille, missä hän kohtaa hurahtaneen oloisen miehen (Woody Harrelson), joka paasaa maailmanlopusta. Hänellä on jemiksessä kartta, jossa on aluksien sijainti jotka ovat varattuja maapallon varakkaimmille sekä geeneltään parhaimmille uuden sivilsaation aloittamista varten.

Curtis tekee töitä rikkaalle venäläiselle liikemiehelle toimien tämän limusiinikuskinaan. Picnicin jälkeisenä aamuna hän saa äkkisoiton viedä perhe lentokentälle. Siellä liikemiehen yksi lapsista vihjaisee, että kun maailma päättyy heillä onkin liput alukselle, mutta Curtisilla ei. Jackson tajuaa, että hänen pitää viedä perheensä äkkiä koneella yläilmoihin, muuten kaikki kuolevat. Onneksi Curtisin vaimon uudella miehellä on lentokokemusta.
 
  
Elokuvan ohjaajalla Roland Emmerichillä on selkeästi jokin into tehdä elokuvia, joissa suuren katastrofin jälkeen vain pieni joukko jää eloon.  Katsoin aika äskettäin miehen ohjaaman The Day after tomorrown.

Elokuvassa oli aivan liikaa räjähdyksiä sekä epäuskottavia vähältä piti tilanteita. Elokuvan idea maailmanlopusta oli ihan mielenkiintoinen, mutta olisin kaivannut ehkä psykologisempaa otetta aiheeseen. Joskus on tietysti hauska katsoa vaan kun kaikki tuhoutuu, mutta tässä elokuvassa ei tuntunut olevan missään vaiheessa hengähdystaukoa vaan aina oli kuolo kohta korjaamassa. Tässä tulee nyt vähän spoileria...Mielestäni oli aivan järkyttävä ratkaisu, että Amanda Peetin lääkärimies kuoli juuri alukseen päästyään. Tämän kuoleman jälkeen perhe ei ollut oikeastaan hirveästi tuosta äijästä huolissaan. Sanoipa Amanda vielä muistaakseni viimeiseksi repliikikseen Cusackille, että "where have you been all my life?" Mihin Cusac "At the Giftshop"...Jotenkin aika mautonta miehensä kuoleman jälkeen.

Muutenkin kaikki henkilöhahmot olivat tehty äärimmäisiksi. Venäläinen liikemies oli iso mies, jolla oli kaksi pulskaa poikaa ja tällä oli bimbomainen tyttöystävä. Maailmanloppua julistava Woody Harrelsonin hahmokin oli tehty äärimmäisen hörhöksi. Tarina itsensä uhraavasta presidentistä oli ylisentimentaalisen kökkö.

Omaperäisyyttä kaipaava tusinapätkä.

**



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ohjaaja: Roland Emmerich (The Day After tomorrow)
Pääosissa: John Cusack, Thandie Newton ja Chiwetel Ejiofor
Kesto: 158min
Valmsitusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.