sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

Shutter Island (2010)

Pöydän alatasoon oli unohtunut tämä Suljettu saari (Shutter Island) DVD hankintani. Elokuva oli muutama vuosi sitten kaikkien huulilla tai siltä ainakin tuntui. Nyt minäkin olen vihdoin nähnyt sen.

Eletään vuotta 1954. Leonardo DiCaprio näyttelee seriffi Teddy Danielsia, joka menee työpartnerinsa (Mark Ruffalo) kanssa suljetulle saarelle selvittämään kadonneen mielisairaalavangin katoamista. Saarella hän kuulustelee muun muassa lääkäreinä toimivia Dr. Cawleyta (Ben Kingsley) sekä Dr. Naehringia (Max Von Sydow), jotka eivät vaikuta ottavan katoamistapausta kovinkaan vakavasti.

Saarella ollessaan alkaa Teddy saada kovia päänsärkyjä ja hänen tulipalossa kuollut vaimonsa (Michelle Williams) tulee hänen uniinsa kertoen salaisuuksia saaresta. Kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää vai onko?
 

*Spoileri vaara!*

Martin Scorsesen ohjaama Shutter Island oli mielestäni hyvä. Minun ongelmani oli siinä, että olin kuullut elokuvasta hirveästi hypetystä, joten odotukseni olivat liian korkealla. En kuitenkaan pettynyt pahasti.

Toinen ongelmani oli siinä, että tällaisa "twistejä" on käytetty Shyamalan tultua kehiin suhteettoman paljon, mutta tämä twist oli kyllä laadukkaasti laadittu. Loppuratkaisua saa odottaa aivan hamaan loppuun asti ja silti ainakin minulle jäi pieni epävarmuus asiasta, että oliko Teddy sittenkään hullu vaikka siihen suuntaan annettiin lopussa vahvasti ymmärtää.

Leonardo ei kuulu lempinäyttelijöihini, mutta tässä hän ei ärsyttänyt vaan teki mainion roolisuorituksen. Vaikka hän on jo aikamies, niin silti hänen auktoritettiinsa on kyseenalainen esimerkiksi tässä seriffinä nuorekkaan "kultapoju" ulkonäkönsä takia. Näyttelemisessä ei kuitenkaan ollut mitään vikaa.

Michelle oli kamalan pelottava kuolleena vaimona, joka ilmestyi Teddylle. Esimerkiksi kohtauksessa jossa Teddy muistaa menneisyytensä, kun hänen vaimonsa hukutti heidän lapsensa; Teddy kysyi vaimoltaan, että "missäs lapset" ja siihen vaimo että "koulussa" ja sitten Teddy, että "nyt on lartsi, ei koulut ole auki", niin Michelle vastasi hyvin creepysti hymyillen, että "minun kouluni on"...uuh! Kananliha momentti.

Kingsley ja Max olivat oivan tyyniä mielisairaalan lääkäreitä; uskottavia sellaisina aivopesijöinä, mutta myös ihan normaaleina lääkäreinä. Max varsinkin potentiaalinen natsitohtori.

Laadukkasti tehty ja otteessaan loppuun asti pitävä elokuva.

****
Ohjaaja: Martin Scorsese (Mafiaveljet, Mean Streets, Hugo)
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer ja Mark Ruffalo
Kesto: 138min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.