sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 6. elokuuta 2012

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Katsoin jo jokin aika sitten televisiosta tulleen The Imaginarium of Doctor Parnassuksen. Jotenkin arvostelun rustaaminen lykkääntyi, koska en ollut aivan varma mitä mieltä elokuvasta olin vaikka jo sen kerran aikaisemmin elokuvateatterissa näin.

Dr Parnassuksen (Christopher Plummer) kiertävä teatteriryhmä lupaa antaa ainutlaatuisen kokemuksen; mahdollisuuden matkata omaan mielikuvitukseensa. Dr Parnassus teki vajaa tuhat vuotta sitten sopimuksen  paholaisen (Tom Waits) kanssa, että antaa esikoisensa kun tämä on täyttänyt 16 vuotta,  vaihtineeksi ikuisesta elämästä.

Eräänä päivänä kiertävä seurue huomaa hirressä roikkuvan miehen - Tonyn (Heath Ledger). [Koska kuten kaikki varmaan tietävätkin, Heath kuoli kesken kuvausten, joutui ohjaaja Terry Gilliam tekemään ratkaisun vaihtuvasta pääosanesittäjästä. Tonyn itsensä matkatessa mielikuvitusmaailmassa, muuttuu hän Jude Lawn, Johnny Deppin sekä Colin Farrelin näköiseksi.]

Tony osoittautuu salailevaksi mieheksi, joka iskee silmänsä kauniiseen seurueessa esiintyvään Parnssuksen tyttäreen Valentiinaan (Lily Cole). Valentina on kuitenkin siinä iässä, että paholainen tulee vaatimaan omaa osuuttaan sopimuksesta.
 
  
Olen suuri Terry Gilliam fani, joten odotin tältäkin elokuvalta paljon. Valitettavasti elokuva ei kuitenkaan aivan yltänyt odotuksieni tasolle.

Tykkäsin elokuvan valtavasta mielikuvituksen määrästä. Mielestäni oli rohkea ja oikea ratkaisu palkata Heathin kuoleman jälkeen useita eri henkilöitä esittämään hänen rooliaan vaikka Jude Lawn olisikin voinut jättää väliin. Koska Parnassuksen mielikuvitusmaailmassa voi tapahtua mitä tahansa, ei ulkonäön muuttuminen vaikuttanut tökeröltä tai epäuskottavalta. Elokuva näytti myös hyvältä.

Täytyy kuitenkin sanoa, että elokuvasta paistoi ulos sen hajanaisuus. Elokuvaa oli välillä hieman rasittavaa katsoa, koska jatkuva fantasiamaailman ja todellisen maailman vuorottelu hengästytti. Jos elokuvaa olisi tiivistänyt ja editoinut niin siitä olisi voinut tulla paljon nautittavampi. Näyttelijät olivat sopivia rooleihinsa eikä heistä pahaa sanottavaa. Varsinkin Plummer, Ledger ja ihastuttava Cole olivat roolituksen parhaimmistoa.

Parnassus on jännä matka Gilliamin ehtymättömään ideakellariin, mutta liika on liikaa.

***1/2



 
 
 
 
 
 
 
Ohjaaja: Terry Gilliam (Brazil, 12 apinaa)
Pääosissa: Christopher Plummer, Lily Cole ja Heath Ledger
Kesto: 123min
Valmistusmaa: UK, Kanada, Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.