sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

Man on Fire (2004)

Katsastin arvonnasta voittamani Koston liekki (Man on Fire) DVD:n

Ollaan kuumassa Mexico Cityssä, jossa rikollisuus rehottaa. Denzel Washingtonin näyttelemä Creasy on tullut tapaamaan Mexikossa asuvaa ystäväänsä (Christopher Walken). Creasya vainoaa menneisyyden tapahtumat hänen toimiessa ennen salamurhaajana. Ystävänsä kehotuksesta Creasy hakeutuukin töihin pienen Pita-tytön (Dakota Fanning) henkivartijaksi saadakseen muuta ajateltavaa.
Pita opettaa Creasylle, että on ihan ok elää ja jopa hymyilläkin välillä. Alun karheuden jälkeen, muodostaa "odd couple" ystävyyssuhteen. Eräänä päivänä Pitan poistuessa pianotunniltaan alkaa tapahtua, korruptoituneet poliisit yrittävät kidnapata Pitan. Creasy onnistuu tappamaan neljä poliisia, mutta jäljelle jääneet saavat kaapattua tytön mukaansa. Creasy ei voi haavoittuneena tehdä muuta kuin antaa auton mennä. Kidnappauksen jälkeen ottavat rikolliset tytön perheeseen yhteyttä. Tytön isä Samuel (Marc Anthony) ja tämän lakimiehensä Jordan (Mickey Rourke) sopivat 10 miljoonan lunnaista. Jokin rahanvaihdossa menee kuitenkin pieleen ja tulee tieto, että Pita on tapettu.

Tästä alkaakin hyvin erilainen elokuva kuin elokuvan alkuosa on ollut. Creasy nimittäin aikoo kostaa, koska se on parasta tarjoiltuna kylmänä. Kehuupa jopa Walkenin hahmo, että ihminen voi olla monessa asiassa taiteilija ja että Creasy on taiteilija mitä tulee tappamiseen...Ja nyt hän aikoo luoda mestariteoksensa.

Creasy alkaa jäljittämään rikollisia ja saa siihen apua korruptioon kyllästyneeltä toimittajalta (Rachel Ticotin). Mitä enemmän Creasy saa tietää, sitä lähemmäs jäljet vievät tytön kaappauksesta vastuussa olevaan henkilöön.


Varoitus! Tämän elokuvan katsominen voi aiheuttaa epileptisen kohtauksen. Miksi kuvan piti heilua kuin pyörtyvän näkökulmasta miltei koko elokuvan ajan? Tuollainen kuvan heilumisen käyttö tehokeinona on ymmärrettävää, jos sitä käytetään harkiten, mutta liika on liikaa. Kuvaustyylillä ilmeisesti yritettiin viestiä elokuvan nimen sanomaa: Mies tulessa. Kuva kun oli kuin liekkien lepatusta ja ilmeisesti kuvasti miehen sisäisiä myllertäviä tunteita?!

Koston liekki onnistui kyllä yllättämään, en olisi odottanut tämänkaltaista elokuvaa. Kerrankin Denzel näytteli hieman Bruce Willismäistä antisankaria. Sanotaanko, että elokuva vaikutti aika keskitason tuubalta ennen Denzelin kostoiskulle lähtöä. Kaappauksen jälkeen tarjoiltiinkin siiten täyttä toimintaa, jota oli suhteellisen viihdyttävä katsoa. Rourke jäi harmittavan vähälle ruutuajalle, mutta Walken oli kyllä yksi elokuvan kantavista voimista. Hän antoi jonkinlaista taustaa Creasyn menneisyydelle.

Elokuvan musiikista ei voi valittaa, siitä kun oli selkeästi vastuussa NIN:n Trent. Myös tämä musiikki tietyllä tavalla rikkoi perinteisen action-elokuvan tunnelman ja antoi sille enemmän särmää.
Loppu oli pateettisen ennalta-arvattava kohtalo luotineen ja no, muutenkin.
Tuttua toimintaa hieman erilaiseen pakettiin käärittynä.

**1/2

Ohjaaja: Tony Scott (Domino, Legenda)
Pääosissa: Denzel Washington, Christopher Walken ja Dakota Fanning
Kesto: 146min
Valmistusmaa: USA, Uk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.