sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

Exit through the gift shop (2010)

Epämääräisen suomennoksen - Banksy: Katutaiteen uho ja tuho - taakse kätkeytyikin viime vuoden Oscar gaalassa parhaasta dokumenttielokuvasta ehdolla ollut Exit through the gift shop.

Elokuva kertoo katutaiteen synnystä. Ranskalainen mies nimeltä Thierry Guetta on kuvannut videokamerallaan koko elämänsä ajan. Kuvamateriaalia on kertynyt useiden laatikollisten verran. Nauhalla on niin vessassa käynnit kuin perheillallisetkin. Eräänä päivänä Thierry alkaa seuraamaan serkkunsa yöllisiä seikkailuja, kun hän käy liimaamassa Space invaders - tietokonepeli aiheisia laattoja ympäri Los Angelesia. Serkkunsa "Space invadorin" myötä alkaa Thierry kuvaamaan muitakin katutaiteilijoita ja pian hän on onnistunut kuvaamaan heidän parhaimmiston. Ainoastaan yksi pala puuttuu, mahdottomaksi tavoittaa sanottu Banksy.

Sattuman kautta Thierry saa kuitenkin mahdollisuuden seurata kuuluisinta katutaiteilijaa, Banksya, kun hän tulee LA:han ja tarvitsee oppaan. Thierry on kertonut kuvaamilleen taiteilijoille, että tekee heistä dokumenttia vaikka totuudellisesti tykkää vain kuvata. Banksya aikansa seurattuaan onkin jo aika julkaista luvattu dokumentti. Thierry editoi kuvamateriaalia puoli vuotta ja näyttäa pätkän Banksylle. Tässä vaiheessa Banksy alkaa tajuamaan, että ehkä Thierry ei olekaan dokumentaristi; sen verran katsomiskelvotonta materiaalia elokuvan lopputulos on. Banksy haluaa itse kokeilla dokumentintekoa, pyytää Thierryn jättämään kasetit hänelle ja lähettää Thierryn pois jaloistaan kehottamalla häntä tekemään omaa katutaidettaan. Thierry tarttuu Banksyn sanoihin ja ryhtyy katutaiteilijaksi. Pienessä ajassa Thierry ottaa taiteilijanimen Mr. Brainwash (koska "kaikki katutaide käsittelee jotenkin aivopesua") ja järjestää jättimäisen näyttelyn taideteoksistaan, jotka jäljittelevät kaikkien näkemiensä katutaiteilijoiden töitä. Näyttelyllään hän ansaitsee noin miljoona dollaria.

Tämä dokumentti on Banksyn editoima tuotos Thierryn kuvaamasta materiaalista. Banksyä vapaasti lainaten: Tämän dokumentin piti kai kertoa minusta, mutta siitä tulikin dokumentti Thierrystä.

Banksy

Rakastan katutaidetta. Mielestäni silmää hivelevä taide voisi jäädä eikä niitä tarvitsisi heti mennä hinkkaamaan pois. Internetissäkin pyrörii useita kuvakokoelmia vaikuttavista katutaidekuvista, jotka ovat kauniita, herättävät ajatuksia tai hämmentävät kolmiulotteisuuden tuntuudellaan aivoja. Suhtauduin siis elokuvaan jo valmiiksi positiivisesti.

Eniten minua hämmensi se, että elokuvan keskiössä olikin tämä mr. Brainwash, koska en ole aikaisemmin kuullutkaan hänestä. Mielenkiintoista onkin koko katutaiteen synnyn tallentumisen sattumanvaraisuus; Ilman Thierryn kameraintoilua, olisi  monet taideteokset jääneet unholaan. Thierry on myös tämän takia hyvin ristiriitainen persoona. Tavallaan häntä voisi syyttää katutaiteilijoiden kopiomisesta ja heidän taiteen kaupallistamisesta, mutta toisaalta hän vaikuttaa persoonaana hyvin syyntakeettomalta ja Banksyhan häntä katutaiteilijaksi kehotti ryhtymään. Tästä Banksy elokuvassa sanoikin, että ennen kehotti kaikkia taiteen pariin, mutta Thierryn jälkeen "not so much". Banksy mainitsi kuitenkin Disneyland tapauksen, jonne istutti Guantanamo bay -aiheisen taideteoksen ja Thierryn jäädessä kuvaamaan teoksen ympärillä taphtuvaa kuhinaa, ottivat Disneylandin turvamiehet hänet kiinni. Thierry ei kovassa kuulustelussa kuitenkaan kertonut mitään ja onnistu deletoimaan kameran sisällön. Tapauksen jälkeen luotti Banky Thierryyn kuin kallioon.

Mielenkiintoinen dokumentti niin Thierryn persoonan, kuin siinä olevan katutaiteenkin takia. Myös mielenkiintoinen elokuva taiteen olemuksen pohdinnan kannalta. Mitä on taide? Mr. Brainwash tienasi "kopio" näyttelyllään miljoonan ja pääsi kuumaksi nimeksi miltei yhdessä yössä.

Dokumentissa on hauska kuivan humoristinen ote.

****

Ohjaaja: Banksy
Pääosissa: Banksy, Thierry Guetta ja Space Invader
Kesto: 87min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.