sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

EverAfter (1998)

Ikuisesti sinun (EverAfter) on yksi lempielokuviani mitä tulee genreen: Romantiikka. Elokuva on kertomus siitä miten Tuhkimo-satu sai "oikeasti" alkunsa.

Danielle (Drew Barrymore) elää isänsä kanssa 1400-luvun Raskassa (ainakin muistaakseni näin jostain luin). Elämä on auvoista, kunnes Daniellen isä päättää mennä uudelleen naimisiin Rodmillan (Anjelica Huston) kanssa. Uudella äitipuolella on kaksi omaa tytärtä; ilkeä Marquerite (Megan Dodds) ja hieman ystävällisempi Jacqueline (Melanie Lynskey). Kun Daniellen isä kuolee, niin tulee hänen elämästään yhtä helvettiä kun Rodmilla ja hänen siskopuolensa teetättävät tällä kaikenmaailman hommia.

Eräs Rodmillan talon palvelusväkeen kuuluva mies joutuu valtiolle orjaksi, koska emäntä ei kykene maksamaan velkojaan. Daniella päättää pukeutua aatelisnaiseksi ja pyytää kuningasperheeltä orjan armahdusta. Kuningasperheellä hän tapaa prinssin (Dougray Scott), jonka kanssa käy väkevän sanasodan ihmisoikeuksista. Prinssihän ei ole tietysti tottunut, että häntä näin tylysti puhutellaan, mutta Daniella pistää tuulemaan. Tähän villiin puoleen prinssi kuitenkin juuri ihastuu. Rodmillan taloudessa puolestaan juonitaan, että kuinka Marquerite pääsisi prinssin vaimoksi.

Saako prinssi Tuhkimonsa vai voittaako aatelisveri?
 

Kaikessa korniudessa tämä elokuva vetoaa minuun. En koskaan selviydy kuivin silmin tästä draamaa säästelemättömästä romanttisesta unelmasta. Drew Barrymore sopii täydellisesti Daniellan rooliin; hän on tarpeeksi maanläheinen ollakseen uskottava palvelusväkenä, mutta myös tarpeeksi kaunis mahtuakseen Tuhkimon kenkiin. Hänen kasvonsa huokuvat luonnonkaunetta kuin jossain vanhassa maalauksessa. Prinssinä toimiva häiskä on aika unohdettava, mutta täytti tehtävänsä romanttisen ihastuksen kohteena. Anjelica oli myös täydellinen rooliinsa pahana äitipuolena.

Vanhojen satujen filmatisointi on ollut varsinkin viime aikoina muodikasta, esimerkiksi tänä vuonna on ensi-illassa kaksi Lumikki-satuun perustuvaa pätkää ja 2010 tuli Tim Burtonin Liisa ihmemaassa. Satuihin perustuvat elokuvat ovat olleet enemmän ja vähemmän onnistuneita ja mielestäni tämä EverAfter kuuluu niihin onnistuneisiin.

***1/2

Ohjaaja: Andy Teennant (Anna ja kuningas, Hitch)
Pääosissa: Drew Barrymore, Anjelica Huston ja Dougray Scott
Kesto: 121min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.