sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

True Grit (2010)

Minun on jo pitkään pitänyt katsastaa Coenin veljesten ohjaama Kova kuin kivi (True Grit), mutta syystä tai toisesta on se lykkääntynyt. Elokuva oli viime vuoden Oscar-gaalassa peräti 10:stä eri kategoriasta ehdolla (mistään ei kuitenkaan voittoa tullut). Ilmeisesti elokuva on vuonna 1969 tehdyn samannimisen elokuvan re-make. 60-luvun elokuvan tähtenä toimi none other than John Wayne.

Nuori tyttö, Mattie Ross (Hailee Steinfeld), janoaa kostoa isänsä kuolemasta vastuussa olevalle Tom Chaneylle (Josh Brolin). Neuvokas tyttö päättää myydä isänsä ostamat ponit ja palkata alkoholisoituneen seriffin (Jeff Bridges) jäljittämään rikollista. Chaneyn perässä on myös texas ranger (Matt Damon), joka on halukas lyöttäytymään kaksikon seuraan.

Kun Chaneyn jäljittäminen tuntuu epätoivoiselta, alkavat rivit hajota eikä etsinnästä ole enää kiinnostunut kuin Mattie itse. Sattuman kautta Mattie kohtaakin isänsä murhaajan, mutta hänen teilaaminen osoittautuu haastavammaksi kuin Mattie ajatteli.

 
En osaa sanoa mitä elokuvalta odotin, mutta en ainkaan tätä. Elokuva oli mutkaton ja karski. Kuin vanhan kunnon 60-luvun länkkäreiden muovista veistetty kopio.

Hailee toden totta osasi puhua kuin aikuinen ja käyttäytyi hyvin asiallisesti mikä oli tavallaan kai koko elokuvan juttu. Lopussa vielä näytettiin kuinka tästä käärmeen myrkylle toisen kätensä menettäneestä tytöstä tuli vanhana vahvatahtoinen vanhapiika, joka ei mennyt koskaan naimisiin, koska "oli liikaa tekemistä". En oikein nyt osaa sanoa muuta kuin tavallaan juttuja, mutta tavallaan kai elokuvan juttu oli se, että se oli vähän liiankin överi. Miltei farssimaisuuden rajoilla käyvä; niin rankka western, että tyttö käyttäytyy kuin aikuinen, hänen hevosensa ammutaan ja menettää jopa kätensäkin.

Pidin aidontuntuisesta rosvojoukosta ja Josh Brolin nyt on hyvä näyttelijä samoin kuin Jeff. Matt Damon aiheuttaa minulle aina harmaita hiuksia. Hän on näytellyt monessa elokuvassa josta pidän, mutta silti en oikein pidä hänestä. Tässäkin hän lähinnä leikki jotain texas rangeria.

Ihan kiva, että tehdään vielä western-elokuvia, mutta tähän silti hieman petyin. Ehkä odotukset olivat hieman liian korkealla.

***

Ohjaaja: Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Jeff Bridges, Matt Damon ja Hailee Steinfeld
Kesto: 110min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.