sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 31. elokuuta 2014

The Survivors (1983)

The Survivors kertoo kahdesta työnsä menettävästä miehestä lama-aikaan. 

Robin Williamsin esittämä Donald Quinelle saa potkut pomonsa kouluttamalta papukaijalta. Mies menee nyyhkyttämään karvasta kohtaloaan läheiseen kahvilaan, jossa istahtaa Sonny Poulsonin (Walter Matthau) viereen. Myös Sonny on menettänyt huoltoasemansa, jossa työskentelee. Miesten huono onni jatkuu kun kyseinen kuppila ryöstetään. Hetken mielijohteesta Donald ja Sonny riisuvat ryöstäjän aseista, mutta rytäkässä Sonny näkee rosvon kasvot (Jerry Reed).

Donald ei pidä turvattomuuden tunteesta ja päättääkin hankkia asearsenaalin sekä lähteä selvitymisleirille. Sonny joutuu lähtemään Donaldin perään suostutellakseen miehen myöntymään palkkamurhaajaksi osoittautuneen ryöstäjän ehtoihin säilyttääkseen miesten hengen. 

Työttöminä kahvilla
Williamsin ja Matthaun keskinäinen kemia toimii. Matthau on sopivan harkitseva ja Williams puolestaan impulsiivinen. Elokuva onnistuu hauskuuttamisen lomassa käsitellä myös lamaa sekä sen seurauksia. Matthaun esittämä Poulson kokee työpaikkojen vaihtumismontaasin kuin tylyn työnhakutoimisto käsittelynkin. Nykyisen taloustilanteen huomioon ottaen on elokuva yhtä ajankohtainen nyt 2014 kuin tuloaikanaan noin 30 vuotta sitten. Elokuvan sanoma oli, että turvattomuuden uhatessa ei kannata turvautua väkivaltaan vaan kommunikointiin eikä sekään sanoma tunnu kuluneelta. Kaikki tämä tietysti tarjoiltiin hauskoin näyttelijäsuorituksin sekä juonenkääntein.

***1/2

Ohjaaja: Michael Ritchie (Nimeni on Fletch, Kultainen lapsi, Fletch - hän elää)
Pääosissa: Walter Matthau, Robin Williams, Jerry Reed
Kesto:103min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.