sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 12. elokuuta 2014

Good Will Hunting (1997)

Surulliset uutiset valtasi näkökenttäni heti ensimmäisenä kun heräsin ja vilkaisin puhelimeni näyttöä - Robin Williams on kuollut. Uutinen oli masentava ja sävytti päivän alakuloisuudella. Kasvoin Robin Williamsin elokuvien parissa ja eetterissä pyörivät repeatilla elokuvat kuten Kapteeni koukku, Mrs. Doubtfire, Kuolleiden runoilijoiden seura ja The Fisher King. Klisee koomikkojen masentuneisuudesta piti taaskin kutinsa. Valitettavasti. 


Katsoin nyt Williamsia kunnioittaen elokuvan Will Hunting, josta näyttelijä sai ainoan Oscar-pystinsä sivuosaroolistaan. Elokuvan käsikirjoituksesta vastanneet Matt Damon ja Ben Afflect saivat myös omat Oscar-patsaansa.
 
Will Hunting (Matt Damon) työskentelee talonmiehenä teknillisessä korkeakoulussa ja ratkoo koulun käytävän liitutaululle jätetyn matemaattisen ongelman, jota harva pystyy selvittämään. Koulussa professorin virassa oleva Lambeau (Stellan Skarsgård) etsii käsiinsä tämän synnynnäisen neron vain huomatakseen, että Will on joutumassa linnaan pahoinpitelyn takia. Lambeau saa tehtyä sopimuksen tuomarin kanssa; Will pääsee ehdonalaiselle, jos suostuu tapaamisiin hänen sekä psykiatrin kanssa. 
 
Ylimielisen hankalaa Williä ei suostu ottamaan monikaan kallonkutistaja, kunnes Lambeau saa suostuteltua opiskelukaverinsa Seanin (Robin Williams) tapaamaan pojan. Psykologiaa opettava Sean ei luovuta Willin suhteen ja auttaa häntä tajuamaan kuka oikein on ja mitä haluaa.

Willin kaverina voi nähdä Ben Affleckin ja tyttöystävänä Minnie Driverin
Robin Williams kertoo elämän tosiasioita Damonille
Matt Damon esittää koskettavasti nerokasta Williä eikä Benkään onnistu ärsyttämään niin paljon kuin yleensä elokuvissaan. Stellan on myös loistokas Willin kykyjen hukkaan heittämistä murehtivana professorina. Robin Williams on kuitenkin elokuvan sydän. Hänen hahmonsa kautta Willistä paljastuu enemmän ja pääsee lopulta etenämään elämässään sekä rauhaan itsensä kanssa.

Bisse maistuu ja tupakka palaa
Robinia maanläheisenä psykiatrina olikin ilo katsella; hän sai hymyn huulille sekä kyyneleet silmäkulmiin. Robin ja Matt näyttelivät myös hyvin yhteen. Minnie toi oman särmänsä elokuvaan ettei se mennyt liian sentimentaalisen romanttiseksi mössöksi.

Tänään elokuvan katseleminen sai tavallistakin surullisemmaksi - R.I.P. Robin Williams.

****

Ohjaaja: Gus Van Sant (Matkalla Idahoon, Elephant, Milk)
Pääosissa: Robin Williams, Matt Damon, Ben Affleck, Stellan Skarsgård, Minnie Driver
Kesto:126min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Yksi kaikkien aikojen suosikkielokuvistani ja ehdottomasti suosikki-Robin Williams-roolisuoritus omasta mielestäni. Upea käsikirjoitus, upeaa näyttelemistä kaikkien osalta. R.I.P. Robin Williams

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Surullista, surullista....

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.