sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 24. lokakuuta 2013

The Queen of Versailles (2012)

Katsoin Yle Arkiston kautta eilen Docventuresin illan elokuvana tulleen The Queen of Versailles -dokumentin.

Elokuva kertoo tarinan lomaosakekauppa-yrityksellä rikastuneesta David Siegelistä ja tämän missivaimostaan Jaqueline Siegelistä sekä heidän seitsemästä lapsestaan. Ylellisyyteen tottunut perhe rakentaa usean sadan miljoonan arvoista Amerikan suurinta yksityiskotia, jonka inspiraation lähteenä on käytetty Versaillesia. Rikas Siegel ei laita yhtään tienaamiaan rahoja säästöön vaan päätyy ottamaan rahaa vielä lisää velaksi. Yhdysvaltojen talouden romahdettua, myös Siegelit ajautuvat talousvaikeuksiin ja joutuvat luopumaan niin yrityksestään, uudesta talostaan kuin lukuisista lastenhoitajistaan.
Kuningatar itse.
 Dokumentin tähtenä on nimensä mukaisesti Davidin vaimo, Jaqueline. Insinööriksi ennen missin uraansa valmistunut kauneusoperaatioilla muokattu vaimo ei ole täysi tyhjäpää vaikka elääkin totaalisessa fantasiamaailmassa. Vaatimattomista oloista lähtenyt Jaqueline tuntuu unohtaneen täysin rahan merkityksen. Vaikka David on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, niin päätyy vaimo kuitenkin ostamaan kolme kärryllistä leluja lapsilleen joululahjaksi. Pojan on pakko saada vielä yksi pyörä niiden 10 aikaisemman lisäksi. Jaqueline sanoo myös dokumentissa, että hankki useita lapsia vain sen takia, että oli varaa palkata lastenhoitajia. Liskokin kuoli, kun kukaan ei ollut tajunnut antaa sille vettä. Yksi lapsista ihmetteli, että onko meillä liskokin? Ja budjetoinnin myötä autovuokraamossa erehtyy Jaqueline kysymään kuskinsa nimeä kun pitää ihan itse ajaa. Dokumentin viehätys perustuukin pitkälti siihen, että nämä ihmiset elävät kaukana arkitodellisuudesta ja heidän valintojaan ja elämäntyyliään on helppo ihmetellä ja pilkata. Parasta on tietysti se kun korkealta tiputaan ja kovaa.

Loppua kohti David alkaakin muuttua yhä kärttyisemmäksi ja ahdistuneemmaksi. Vaimoaan hän kutsuu yhdeksi lapseksi lisää ja oikeille lapsilleen hän alkaa nalkuttamaan valojen pitämisestä päällä säästääkseen energiakuluissa.

Rakenteeltaan löyhä dokumentti olikin lähinnä mielenkiintoista katsottavaa sen "päivittelyarvon" takia.

***
Ohjaaja: Lauren Greenfield
Pääosissa:Lorraine Barrett, June Downs, Phillip Froehlich
Kesto:100min
Valmistusmaa: USA, Hollanti, Iso-Britannia, Tanska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.