sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 12. lokakuuta 2013

Car Wash (1976)

Richard Pryor - boksin kolmantena elokuvana katsoin tämän 70-luvulla valmistuneen funkkaavan Car Wash -pesujengi (Car Wash) elokuvan. Pryorin osuus oli tosin noin 10 minuuttua koko elokuvan kestosta, joten tämän elokuvan lisääminen Pryor-boksiin oli mielestäni hieman huijausta. Aikasemmin boksista katsomani elokuvat olivat Stir Crazy sekä Brewster's millions.

Elokuva kertoo autojen pesulasta, jossa lähinnä sen afrikanamerikkalaiset työntekijät elävät normaalia työväenkuokkaista elämää. Bisneksen pyörittäjänä toimii kuitenkin valkoinen sikaniska, joka hommailee välillä viehättävää kassaneitiä. Pesupaikan arki menee sekaisin kun paikalle saapuu vierailemaan Losin "rikkain neekeri" - Daddy Rich (Richard Pryor), jota pesutyöntekijät ylistävät ja ihailevat.

George Carlinilla on pieni rooli epätyytyväisenä taksikuskina.

Pukkarissa on hilpeä meininki.
Elokuvassa ei ollut varsinaisesti juonta vaan se oli hyvin Robert Altmanmaisesti ohjattua suuren ihmisjoukon dialogia ja hengailua autopesulan puitteissa. Elokuvassa tuotiin esille valkoisten ja mustien luokkaeroja sekä rahan merkitystä. Koska en erityisesti pidä Altmanin elokuvista, niin en pitänyt tästäkään elokuvasta kovin paljon sen juonettomuuden ja löysän rakenteen takia. Elokuva saapui American Graffiti -elokuvan (1973) vanavedessä ja näyttää samantapaisesti päivän näiden pesulatyöntekijöiden elämästä.

George Carlin on mielestäni loistava koomikko, mutta hänen osuutensa jäi tässä elokuvassa erittäin pieneksi ja elokuvan kannalta tarpeettomaksi. Samoin Pryorin osa jäi turhan mitättömäksi. Elokuvassa harmitti myös se, että siinä oli paljon mielenkiintoisen oloisia näyttelijöitä, mutta heihin ei päässyt kunnolla "tutustumaan", koska elokuva hyppi tapahtumien välillä niin paljon. 

Jotain mielenkiintoista sisältävä, mutta silti tylsän puolelle kääntyvä pätkä.

**1/2

Ohjaaja: Michael Schultz (The Last Dragon, Cooley high)
Pääosissa:Richard Pryor, Franklyn Ajaye, Darrow Igus
Kesto:97min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.