sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Brewster's Millions (1985)

Wow! Mikä perintö! (Brewster's Millions) pääsi seuraavaksi katsantaa Richard Pryor -boksiltani. Aiemmin katsomani Stir Crazyn tasolle ei tämä elokuva kyennyt hilautumaan.

Montgomery Brewster (Richard Pryor) on pienen kaupungin baseball-joukkueen pelaaja. Yhtenä päivänä Montgomery saa kuulla olevansa kuolleen sukulaisensa ainoa perillinen ja saa haudan takaa perintönsä ehdot: Miehen tulee tuhlata 30 miljoonaa dollaria 30 päivässä saadakseen todellisen perintönsä, joka on 300 miljoonaa dollaria. Juju on siinä, että hän ei saa kertoa kenellekään miksi hän tuhlaa perintönsä niin nopeasti. Rahankulutusta seuraa hehkeä tilintarkastaja Angela Drake (Lonette McKee) ja rahantuhlauksessa auttaa tämän joukkuetoveri Spike Nolan (John Candy). 

Pryor uskottavana urheilijana, Candysta puhumattakaan.
 Mielestäni elokuvaa oli äärimmäisen ahdistava katsoa. Montgomeryä kerrankin lykästi ja tienasi jättiomaisuuden, mutta rahojen tuhlaus aiheutti hänelle vain masennusta. Jatkuvan törsäämisen ja hulppeilun katsominen aiheutti myös minulle katsojana pahaa oloa. Hauskuus kai perustui nimenomaan tälle asetelmalle ettei Brewster voinut kertoa syitä ystävilleen järjettömään käytökseensä; "palkkaan turvamiehen viidellä tonnilla viikko, ostan sisustuksen neljäsosamiljoonalla". Minua ei kuitenkaan tainnut naurattaa kertaakaan koko elokuvan aikana. John Candyn panoskin jäi minimiin rahaa hehkuttavana kylkiäisenä. 

Toisaalta taas jos elokuva halusi ottaa jotenkin kantaa 80-luvun juppeiluun ja kulutushysteriaan, niin sellaisena kannanottona elokuva toimi ihan hyvin.

**

Ohjaaja: Walter Hill (Geronimo:An American legend, 48 Hrs)
Pääosissa:Richard Pryor, John Candy, Lonette McKee
Kesto:97min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.