sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Stir Crazy (1980)

Ostin boksin, joka sisältää neljä Richard Pryorin tähdittämään elokuvaa. Boksin avasin tällä Sidney Poitierin ohjaamalla komedialla Mänteillä menee lujaa (Stir Crazy), jossa näkyy, että se on tumman miehen ohjaama. Taustalla ja sivurooleissa nimittäin kuljeskelee huomattavasti enemmän muitakin kuin kalkkinaamoja, joka on piristävää vaihtelua. Stir Crazyssä voimansa Richard Pryorin kanssa yhdistää Gene Wilder. Kaksikon "See no evil, hear no evil" kuuluu lempikomedioihini.

Harry (Richard Pryor) ja Skip (Gene Wilder) ovat kaverukset jotka sattuvat saamaan potkut samaan aikaan. Aina positiivisesta ajatteleva Skip saa päähänsä, että tapahtuma ei ollut sattumaa vaan heidän tulee tehdä jotain hienoa ja luovaa yhdessä. Pari päätyykiin lintuasuihin pankkiin esiintymään pankin mainoslaulua. Samoihin asuihin sonnustautuu kuitenkin pankkiryöstäjät ja näin Skip ja Harry joutuvat syyttöminä vankilaan. 

Vankilanjohtajalla on ollut tapana etsiä rodeokilpailuun sopivaa ehdokasta vangeista ja Skip osoittautuukin luonnolliseksi valinnaksi onnistuessaan niin hyvin mekaanisen härän kanssa. Skip vankilatovereineen näkevät hyvän sauman paeta vankilasta rodeotapahtuman yhteydessä. 

I know kung fu!
Pryorilla ja Wilderillä on toimiva kemia keskenään ja pelasivatkin hyvin yhteen. Pryorin kasvojen vääntely ja ilmeily on jotain hyvin huvittavaa. Elokuvan hauskinta antia oli sen keskikohta, jolloin kuvattiin kaksikon koettelemuksia vankilassa. Siirryttäessä rodeotapahtumaan muuttui elokuva hyvin hajanaiseksi ja epämielenkiintoiseksi seurata.

Ajoittain jopa erittäin hauska ja ääneen naurettava.

***

Ohjaaja:Sidney Poitier (Hanky panky, Ghostdad)
Pääosissa:Gene Wilder, Richard Pryor, Georg Stanford Brown
Kesto:111min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.