sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 24. kesäkuuta 2019

A Star Is Born (2018)

A Star is Born on rääsyistä rikkauksiin tyyppinen tarina, joka on useasti filmatisoitu. Uusin versio on Lady Gagan ja Bradley Cooperin tähdittämä. Cooper on myös ohjannut elokuvan, joten sijoitan pätkän Helmet-haasteen kohtaan 21. "Julkisuuden henkilön ohjaama elokuva".  Elokuva voitti Oscarin alkuperäiskappaleestaan Shallow. Lavalle nousseet Gaga ja Cooper aiheuttivat pienoisen romanssihuhun rakkautta huokuvalla esityksellään. Hiljattain Cooper ilmoitti eroavansa pitkäaikaisesta malli-vaimostaan ja huhut saivat lisää vettä myllyynsä. Itsekin katsoin tuon Oscar-gaala-esityksen eikä kemiaa voinut olla huomaamatta. Samaa vetovoimaa näkyi myös elokuvassa ja sen takia se toimikin niin hyvin.

A Star is Bornissa lahjakasääninen Gagan esittämä Ally tekee hanttihommia, elää isänsä kanssa ja laulaa iltaisin Drag-klubilla. Sattuman kaupalla maineikas laulaja-biisintekijä Jackson Maine (Bradley Cooper) löyttäytyy samaiselle klubille ja kuulee Allyn esityksen. Rakkautta on heti ilmassa eikä Jackson saa katsettaan irti. Allyn ura on aikoinaan jäänyt alkuasteilleen, koska ei ulkoisesti ole niin viehättävä studiopomojen mielestä. Jackson on kuitenkin eri mieltä ja pyytää Allyn laulamaan kanssaan lavalle. Suhde tiivistyy, mutta samalla Allylle valkenee Mainen alkoholi-/huume-ongelman taso, jota tämän veli (Sam Elliot) yrittää parhaansa mukaan hallita.

Samalla kun Mainen ura lähtee laskuun, niin nousee Allyn. Tämä tuo omat paineensa suhteelle.

Ally ja Maine
A Star is born on onnistunut rakkaustarina, mutta siinäkin on omat puutteensa. Bradleyn ja Gagan kemia on kyllä kiistaton, mutta molemmilta tuntuu puuttuvan jotain haastavien roolihahmojensa tunteiden tulkitsemiseen. Varsinkin elokuvan loppupuoli tuntui muuttuvan kerronnaltaan hyvin erilaiseksi kuin sen alkupuoli jättiharppauksineen. Vihjeistä kyllä ymmärsi mitä oli tapahtunut, mutta en jotenkaan ehtinyt tunteissa mukaan Gagan kokemaan suruun kun katsojalle ei juuri mitään näytetty. Mainen hahmon sekoilu lavalla Allyn voitettua Grammynsa tuntui myös vähän ylilyönniltä ja miltei koomiseltakin.

Elokuvan jälkimaku oli kuitenkin hyvä ja Gagan ensimmäiseksi elokuvaksi erittäin hyvä näyttelijäsuoritus. Se toi myös uskottavuutta, että Gaga on oikeastikin laulaja ja ulkonäöltään persoonallisen kaunis eikä niinkään nukkemaisen kaunis. Cooper oli myös sisäistänyt hyvin hahmon viinaan menevänä rokkarina ja puhetapakin oli hyvin opeteltu ja sopi rooliinsa. Sam Elliot toimi huolehtivan veljen roolissa.

****

Ohjaaja: Bradley Cooper
Pääosissa: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott
Kesto: 2h16min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.