sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 13. joulukuuta 2014

Interstellar (2014)

Christopher Nolan on taas räjäyttänyt pankin uusimmalla tulokkaallaan - Interstellar. Elokuva on jo kivunnut imdb:n parhaiten arvostelluimpien elokuvien listalla sijalle 13. Vielä se ei kuitenkaan yllä Nolanin Yön ritarille, joka pitää sijaa numero 4. Toisaalta taas miehen Inception on jäänyt Interstellarin taakse kohtaan 14. Jos jotain, niin tällä miehellä on ainakin visiota. 

Interstellar näyttää meille karun tulevaisuuden kuvan, jossa maapallolla on käynyt suuri ihmiskato nälänhädän takia. Maanviljelijöitä vaivaa viljelyksiä tuhoava punarutto. Cooper (Matthew McConaughey) on yksi jäljellä olevista maanviljelijäistä ja hänellä on tytär Murph (10v. Mackenzie Foy, keski-ikä: Jessica Chastain, vanhuus: Ellen Burstyn) ja poika Tom (Timothée Chalamet). Heidän kanssa asuu Cooperin lesken isä Donald (John Lithgow). 

Cooper ja Murph
Murph on aina kertonut isälleen kuinka hänen kirjansa puhuvat hänelle, mutta tämä ei ole ottanut tytön kertomaa kuuleviin korviinsa. Tyttärensä johdattamana Cooper havaitsee, että maa yrittää kertoa hänelle jotain morsekoodein. Käy ilmi, että sanomana on tullut koordinaatit NASA:an...tai mitä siitä on jäljellä. Astronautiksi opiskellut Cooper tapaa tukikohdassa vanhan opettajansa professori Brandin (Michael Caine) sekä hänen tyttärensä (Anne Hathaway). Professori houkuttelee Cooperin avaruusmatkalle etsimään asumiskelpoista planeettaa, jonne maan asukkaan voisivat paeta kurjia olosuhteitaan. Murph ei halua, että tämän isä lähtee ja yrittääkin kertoa, että kirjat ovat viestineet hänelle jäämisen puolesta...Cooper kuitenkin lähtee. 

Elokuvassa voi nähdä myös Matt Damonin

 Interstellar oli kestoltaa vajaa kolme tuntia, mutta kertaakaan ei tullut kyllästymisen hetkiä vaan piti otteessaan viimeiseen asti. Elokuva alkoi kiihtyä loppupuoltaan kohti yhä uskomattomampiin seikkailuihin, mutta kun antoi tarinan viedä menneessään ja jättää myös omat kolmiulotteiset rajansa taakse, niin pystyi hyväksymään elokuvan neliulotteisen sanoman. 

Karu planeetta
Mitä oikeasti on tapahtunut Matthew McConaugheylle? Häneltä ei ole viime aikoina tullut muuta kuin täyttä kultaa. Interstellariin sopi kuin nakutettu vaikka on ollut elokuvissa kuten "Muuttohaluton poikamies" sekä "Sahara" paljasrintaisena muskelimiehenä. Anne Hathawayn nähtyäni olevan elokuvan pääosanainen olin hieman pettynyt. Mielestäni joku toinen olisi sopinut paremmin. Enkä todellakaan ymmärrä millään tasolla Topher Gracen pientä (tarpeetonta) sivuosaroolia. Aivan parhautta olivat kuitenkin elokuvassa esiintyneet avaruusaluksen miehistön tukena olleet robotit, jotka toivat mukavaa huumoria vakava-aiheiseen elokuvaan. 

Ystäväni ei ollut elokuvan jälkeen varma, että pitikö hän siitä, että musiikit olivat niin "huomattavissa". Hyvän elokuvamusiikin ohjenuoraan kun kuuluu oleellisesti se, että se ei saa nousta esiin. Mielestäni kuitenkin tähän elokuvaan selkeästi ulos tuleva musiikki sopi. Ja kun on kyseessä Nolanin kaltainen visionääri, niin kyllä saa vähän taivuttaa sääntöjä - nehän on tehty rikottaviksi. Musiikki oli todennäköisesti yksi pääsyy siihen, että itselläni oli tunteet koko ajan niin pinnassa. Vuodatin kyyneliä. Olinkin hyvin yllättynyt elokuvan loputtua kun osa ihmisistä alkoi huvittuneesti naureskelmaan. Olihan Interstellarissa paljon nieltävää, mutta ei se minusta ainakaan naurettava ollut.

Kokemus.

****1/2

Ohjaaja:Christopher Nolan (Insomnia, Batman begins)
Pääosissa: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain
Kesto:169min
Valmistusmaa:USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.