sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 26. joulukuuta 2014

Arthur Christmas (2011)

Artturi Joulu - Joulupukin poika (Arthur Christmas) on samalta tuotantoyhtiöltä Aardmanin animaatioilta kuin rakastetut Wallace&Gromit - elokuvatkin.

Arthur (James McAvoy) on nykyisen joulupukin (Jim Broadbent) poika. Jokaisella pukilla on 70 vuoden valtakausi, jonka jälkeen kunnia siirtyy seuraavalle sukupolvelle. Nykyinen joulupukki viettää viimeistä valtakauttaan ja hänen vanhin poikansa Steve (Hugh Laurie) odottaa jo kieli pitkällä puikkoihin astumistaan. Steve ei kuitenkaan perusta joulusta sitä rakastavan nuoremman veljensä Arthurin tapaan vaan pitää hommaa armeijahenkisenä operaationa. Hän hoitaakin lahjojen jaon oganisoinnin tonttuja ohjaten modernilta lentoalukseltaan pukin ollessa lähinnä edustushenkisesti mukana. Steve nauttii onnistuneesta operaatiosta kunnes yksi tontuista huomaa yhden lahjan jääneen jakamatta. Arthur kauhistuu tilannetta, mutta Steve ei jaksa vaivautua enää sitä jakamaan. Joulupukki taipuu Steven kannalle. 

Normaalisti seikkailuita välttävä Arthur päättää, että pikkutytyön on saatava lahjansa vaikka mikä olisi. Hän saakin isoisänsä (Bill Nighy) sekä paketoijatontun (Ashley Jensen) mukaan lahjan vienti hankkeeseensa. Nyt vain homma joudutaan hoitamaan vanhaan malliin reellä, poroilla sekä taikapölyllä ilman teknisiä vempeleitä.

Artturi ja vanha joulupukki
Arthur Christmas oli ihan mukava jouluanimaatio vaikkakin ameijamainen joulunpyöritys alkoikin hieman tympiä. Arthur oli sympaattinen hahmo, joskin hänen ylikorostettu toheloimisensa ei tuntunut kovin orginellilta. Joulupukin manttelin siirtyminen sukupolvelta toiselle puolestaan oli ihan hauska näkökulma joulubisneksen pyöritykseen. Hieman hämmentävää tosin oli muutaman maan liput joulupukin päämajan yläpuolella, joista ainoana pohjoismaana edusti Norja. Ajattelin, että elokuvaan oli lisätty virkistävästi homotonttu, joka tykkää (hieman stereotyyppisesti) paketoida, mutta nettihaulla selvisi, että tonttu olikin vain poikatyttö.

Ihan mukavaa kertoilua, mutta ei yltänyt Wallace & Gromit -mittapuihin. Myöskin hyvin  unohdettava ilman suurempia tunteen nostatuksia.

***

Ohjaajat:Sarah Smith, Barry Cook
Pääosissa:James McAvoy, Jim Broadbent, Bill Nighy
Kesto:97min
Valmistusmaa:UK, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.