sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 13. joulukuuta 2014

Inception (2010)

Inception kertoo maailmasta, jossa unia pystyy muokkaamaan. Yksi tällainen johtava uniarkkitehti on Cobb (Leonardo DiCaprio), joka ottaa tehtäväkseen istuttaa suurperijän (Cillian Murphy) mieleen ajatuksen, että hänen ei kannata jatkaa isänsä perintöä. Tehtävän toimeksiantaja on perijän suurin kilpailija Saito (Ken Watanabe). Cobb kokoaa tiimin johon kuuluvat: nuori taitava opiskelija Ariadne (Ellen Page), Athur (Joseph Gordon-Levitt), Eames (Tom Hardy) ja Yusuf (Dileep Rao).

Cobbin motivaationa suorittaa riskaabeli keikka joka vaatii useita uni unen sisällä kerroksia toimii hänen lapsensa. Sato on luvannut järkätä Cobbin Jenkkeihin lastensa luoksen, jossa mies on syytettynä vaimonsa Malin (Marion Cotillard) murhasta.  Edesmennyt Mal vainoaakin miestä tämän alitajunnan kerroksissa ja riskeeraa hänen tehtävän. 

Onko se unta vai onko se totta?
Inception ei tehnyt minuun niin suurta vaikutusta kuin moneen muuhun. Elokuva on toki kiehtova rajattoman mielikuvituksen mahdollisuuden luomissa maisemissa. Tekniikka on myös kohdillaan ja maailmat ovat luotu uskottavan näköisiksi. Leonardo kuitenkin jossain määrin tökki, samoin Ellen Page. Toisaalta taas Watanabe toimi, Gordon-Levitt toimi sekä mainio Marion Cotillard. Elokuvan idea oli tuore eikä tuntunut, että katsoo jotain tuttua huttua.

Inception pohtii todellisuuden sekä unen rajoja. Japanilaisessa elokuvassa unitarinat ovat hyvin yleisiä sekä ajatus siitä, että elämä on unta. Siksi onkin hauskaa, että tehtävän toimeksiantaja on japanilainen Sato. Silti Inception ei jatkuvine kerroksineen jaksanut täysin temmata mukaansa. 

Nolanin mielikuvitusta on silti pakko ihailla. 

***1/2

Ohjaaja:Christopher Nolan (Insomnia, Batman begins, Memento)
Pääosissa:Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page
Kesto:148min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.