sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 2. syyskuuta 2014

Toys (1992)

Toys on visuaalisesti hieno elokuva Barry Levinsonilta.

Lelutehtaan johtaja tietää kuolevansa eikä ole valmis testamenttaamaan tehdasta vastuuseen kykenemättömälle pojalleen Leslielle (Robin Williams) tai tyttärelleen Alsatialle (Joan Cusack). Niinpä hän päättää antaa tehtaan armeijalle elämänsä omistautuneelle veljelleen kenraali Lelandille (Michael Gambon).

Hassuttelun täyteisen tehtaan arki muuttuu kun kenraali haluaa iloisten leikkikalujen tilalle armeijaleluja. Vähitellen leluhanke muuttuu aidoksi sodaksi tehtaan työntekijöitä vastaan. 

Mukana voi nähdä myös Robin Wrightin Leslien ihastuksen kohteena.  

Leslie ja kenraali Leland
 Toys elokuva häikäisee visuaalisuudellaan ja leikkisyydellään. Lavasteet vievät matkalle hauskaan satumaahan. Robin Williams on hyvä leikkimielisenä ja epäkäytännöllisenä lelutehtailijana ja John Cusack on mainio nukkemaisena siskona. Toysista ei oikein osaa sanoa onko se lintu vai kala kun aivot yrittävät kategorisoida sen johonkin laatikkoon. Elokuva ei tunnu kovinkaan lapsille suunnatulta vaikka siinä lelumaailmassa ollaankin. Varsinkin sen soundtrack vie pois tästä ajatuksesta. Leikkimielisen musiikin sijaan vastaan tulee tällaista (joka ei ole huono asia):

 

Mielenkiintoisesta maailmasta, jännästä musiikista ja ajoittaisista komediallisista hetkistä huolimatta on elokuvaa aika vaikea katsoa. Varsinkin loppua kohti mentäessä kenraalin aloittaessa lelusotansa alkoi ainakin minun kiinnostukseni herpaantua sekavaan räiskintään. Ajatuksellisesti kyllä mainiota, että sotahullu kenraali kehittelee mitä erikoisempia nukkeaseita ja ajelee iloisen värisellä leluautolla. Robin Wright oli mukavan naturaali, iloinen sekä spontaani eikä totutun eteerinen ja surumielinen. Alla olevan pätkän teko-oksennuksen analysointi rotunäkökulmasta on mainio.

 

Käsikirjoituksessa oli paljon yllätystä ja ideaa, mutta ehkä vähän liikaakin. 

**1/2

Ohjaaja: Barry Levinson (Wag the dog, Man of the year, Hyvää huomenta, Vietnam)
Pääosissa: Robin Williams, Michael Gambon, Joan Cusack
Kesto:118min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.