sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 6. helmikuuta 2014

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Odotin kovasti Hobitti-trilogian toista osaa, koska tykkäsin ensimmäisestä osasta ja muutenkin olen kirjan fanittaja. Kävinkin sitten Hämeenlinnassa ystäväni kanssa tämän Hobitti - Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug) -elokuvan katsomassa.

Smaugin autioittama maa jatkaa tarinaa Bilbosta (Martin Freeman) ja tämän kääpiöistä sekä Gandalf-velhosta (Ian McKellen) koostuvasta seurueesta. Tavoite heillä on päästä Ereboriin ja valloittaa tämän rikkaudet lohikäärmeen hirmuvallan jälkeen. Mutkia matkaan aiheuttaa lukitar sekä muut jättihämähäkit sekä haltiakuningas, joka ottaa kääpiöt vangiksi. Kuninkaan palatsissa yksi kääpiöistä myös ihastuu haltiatar Taurieliin (Evangeline Lilly), hahmoon jota ei alkuperäisessä kirjassa ollut. Bilbo kuitenkin onnistuu vapauttamaan matkalaiset.

Matkalaiset saapuvat Järvikaupunkiin, jonne heidät auttaa kauppamies Bard (Luke Evans). Yksinäiselle vuorelle päästyään Bilbon täytyy toimia murtovarkaana, kuten sopimuksessa kääpiöille lupasi ja varastaa vuoren uumenissa vieläkin asustavalta lohikäärme Smaugilta (Benedict Cumberbatch) arkkikivi. 

Smaug ja Bilbo
Täytyy heti alkuun todeta, että tämä oli kyllä pettymys verrattuna suuriin odotuksiini. Tämän elokuvan aikana huomasi, että lyhyestä kirjasta on aivan väkisin venytetty kolme miltei kolmetuntista elokuvaa. Ensimmäisessä elokuvassa sentään oli saatu sisältö riittämään koko elokuvan ajaksi, mutta tässä sitten oli puolet täyttä höttöä. Varsinkin elokuvan keskivaiheilla ollut pitkitetty vankilakohtaus oli kuin Kauniit ja rohkeat -sarja käsikirjoituksesta varastettu. Peter Jacksonin mukaan hän halusi lisätä haltijaneito-Taurielin, että lukuisat tyttö-/naiskatsoja saisivat jonkun samaistumisen kohteen. Lisäys oli aivan turha ja kammottava enkä todellakaan samaistunut tai edes halua samaistua pökkelö-Taurieliin. Ja jos muija oli pakko lisätä, niin miksi näyttelijäksi valikoitui kamala Lost-ämmä Evangeline Lilly? Hänellä ei ollut edes mitään järkevää roolia elokuvassa ja oli kuin yksi lavasteista. 

Kammo-Tauriel
Vanhettunut Orlando Bloomkin oltiin jouduttu "nuorekkaan lookin" takia kalkkaamaan omituiseksi valkonaamaksi. Jostain syystä hänen silmänsä myös pistettiin hohtamaan sinistä valoa, miksi? Luke Evans puolestaan oli onnistunut roolissaan ja samoin Martin Freeman. Tosin Bilbo jäi aika syrjään vaikka onkin kirjan pääosassa. Tykkäsin kuitenkin elokuvan lopusta: Järvi-kaupungista sekä Smaug-lohikäärmeestä ja elokuva näytti tuttuun tapaa todella hyvältä. Luvassa on vielä tämän vuoden päätteeksi trilogian viimeinen osa, joka toivottavasti on laatua. 

Uskoisin, että Hobitti olisi toiminut parhaiten kaksiosaisena elokuvana. 

***

Ohjaaja:Peter Jackson
Pääosissa:Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage
Kesto:161min
Valmistusmaa:USA, Uusi-Seelanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.