sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

28/1001 The Gold Rush (1925)

Charles Chaplin keksi yhdistellä huumoria ja tragediaa tässä 1800-luvun kultakuume-ilmiöön pohjautuvassa elokuvassa: Kultakuume (The Gold Rush). Chaplin oli lukenut kauhukertomuksia kultaa tavoittelevien koettelemuksista; kannibalismista ja mokkasiinien mutustamisesta. Kyseinen versio jonka minä katsoin sisälsi Charles Chaplinin ääninauhan, jossa hän narratoi tapahtumia. Elokuvaan oli myös lisätty musiikkia. 

Kulkuri (Charles Chaplin) lähtee lukuisten muiden tavoin Kanadan vuorisiin olosuhteisiin etsimään kultaa. Matkoillaan hän tapaa etsintäkuulutetun Black Larsenin (Tom Murray) sekä Big Jimin (Mack Swain). Kaikki kolme näkevät kovaa nälkää, jopa niin kovaa, että syövät Kulkurin kengän. Big Jim myös alkaa nähdä Kulkurin jättikanana. 

Kulkuri tapaa kauniin tanssitytön Georgian (Georgia Hale), joka aluksi leikittelee tämän tunteilla, mutta alkaa nähdä hänet loppua kohden romanttisemmin.

Nam, monoa!
Elokuvassa oli paljon hauskoja kohtauksia, kuten kengän syöminen tai Chaplinin manifestoituminen kanaksi; Chaplin ruumiillisti hyvin kanan ja Big Jim oli sopivan maaninen. En tunne tarpeeksi elokuvan historiaa, että osaisin sanoa onko tämä ensimmäinen elokuva, jossa nälkä saa jonkun ihmisen muuttumaan silmissä syötäväksi. Tästä tuli kuitenkin mieleen esimerkiksi Seinfeldin jakso, jossa Newman näkee Kramerin pään kalkkunalla.
Hmm...
 Elokuva on myös koskettava kun Georgia lupaa tulla Kulkurin luokse uuden vuoden aattona, mutta unohtaa koko homman. Kulkuri on liikuttava kun hän tajuaa, että kukaan ei ole tulossa vaikka on laittanut pöydän hienoksi. Haaveissaan hän myös esittää kuuluisan "sämpylätanssin", jossa siis Chaplin tunkee haarukan kahteen sämpylään ja esittää niillä tanssi. Tätä samaa kohtausta yritti imitoida Johnny Depp elokuvassa  Benny&Joon.

Kuin kaksi marjaa




Kyllä se toimi vieläkin vaikkakin narratointi oli tarpeetonta ja aika häiritsevääkin. Mieluiten olisin katsonut elokuvan mykkänä. Unohdan usein kun katson vanhoja mykkäelokuvia että elokuvantekijät eivät olisi halunnut elokuviensa olevan mykkiä, tekniikka ei vaan ollut vielä niin kehittynyt.

****

Ohjaaja:Charles Chaplin
Pääosissa:Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray
Kesto:95min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.