sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 11. helmikuuta 2014

The Great Dictator (1940)

Törmäsinkin Diktaattorin (The Great Dictator) myötä hauskimpaan Chaplin elokuvaan mitä olen tähän mennessä nähnyt. Toisen maailmansodan alussa Charlie Chaplin päätti valmistaa tämän loistavan parodian Hitleristä ja natsisaksasta. Diktaattori tosin on tässä elokuvassa nimeltään Hynkel (Charlie Chaplin) ja Saksa Tomania. 

Juutalainen parturi (Charlie Chaplin) on ensimmäisessä  maailmansodassa saamansa päävamman takia maannut sairaalassa täysin tietämättömänä Hynkelin hirmuvallasta. Hän kokeekin suuren järkytyksen palatessaan kotikulmilleen, joita natsit terrorisoi. Parturi joutuu vankileirille Hynkelin kanssa riitaantuneen natsiystävänsä Schulzin (Reginald Gardiner) kanssa. Parturi näyttää paljon diktaattorilta, joten he päättävät paeta leiriltä, niin että parturi tekeytyy Hynkeliksi.

Heil Hynkel!
Charlie Chaplin tekee mainion tuplaroolin niin juutalaisena kuin diktaattorina. Jos joku on loistava parodioimaan hirmuhallitsijaa, niin on se luonnostaan koominen ja rakastettava Chaplin. Hänen väkevä pasifistinen puheensa elokuvan lopussa sai ihoni kananlihalle. Elokuva tekee pilkkaa natseista ja korostaa sodan järjettömyyttä: "Ensin juutalaiset ja sitten kaikki brunetit". Chaplinia varmaan ärsytti myös se, että Hitler pilasi hänen viiksimuotinsa.

****

Ohjaaja:Charles Chaplin
Pääosissa:Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Kesto:125min
Valmistusmaa:USA

3 kommenttia:

  1. Voisinkin siteerata itseäni Diktaattorin suhteen:

    Tähdet: *****

    VastaaPoista
  2. Jostain syystä olin onnistunut olemaan näkemättä tätä elokuvaa tähän ikään asti. Oli kyllä loistava.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.