sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 1. huhtikuuta 2013

583/1001 Young Frankenstein (1974)

Katsoin kirjastosta lainaamani klassikon asemaan nousseen blu-ray julkaisun Frankenstein Juniorista (Young Frankenstein). 

Tässä Mel Brooksin ohjaamassa ja yhdessä Gene Wilderin kanssa käsikirjoittamassa nuoressa Frankesteinissa parodioidaan vanhoja Frankenstein elokuvia. Gene Wilder esittää sen kuuluisan  Frankensteinin pojanpoikaa - Frederick Frankensteinia. Fred toimii myös tiedemiehenä, mutta ei halua että hänet yhdistetään millään tavallaan "höyrypäiseen" isoisäänsä. Hän kuitenkin pääsee tutustumaan reanimoinnin ihmeelliseen maailmaan, kun hän perii isoisänsä linnan, jossa kuuluisat ihmiskokeet tehtiin. Linnaa hoitaa Frau Blücher (Cloris Leachman) ja Frankensteinin apulaisina toimivat Igor (Marty Feldman) sekä Inga (Teri Garr). Kotiinsa nuori Frankenstein jättää kihlattunsa Elizabethin (Madeline Kahn).

Frankenstein junior ja Peter Boylen esittämä hirviö
Elokuvaa on ylistetty paljon ja monet osaavat ainakin extrojen perusteella repliikitkin ulkoa. Olen kerran aikaisemmin nähnyt Frankenstein juniorin ja vaikka se on mielestäni ihan hauska, niin koskaan se ei ole kuitenkaan suosikkeihini kuulunut Mel Brooksin repertuaarista. Melin itsensä mielestä se on kuitenkin paras elokuva mitä hän on koskaan tehnyt ja ymmärrän kyllä miksi: näyttelijät ovat omiaan omissa osissaan, elokuvaus on samettia silmille ja teksti on nokkelaa. Varsinkin Marty Feldman on loistava Igorina, joka on sanonutkin roolistaan, että: esitän hirviötä, enkä tarvitse kuin vähän puuteria. Wilderkin sanoi extrojen haastattelussa, että pitää Igorin osaa koko elokuvan sieluna. On totta, että heti kun tapahtumapaikaksi vaihtuu Frankensteinin linna ja Igor astuu kuvaan, niin elokuvan tunnelma vaihtuu täysin. Elokuva on myös siinä mielessä nerokas, että se on kuvattu mustavalkoisena kuvastamaan vanhoja Frankenstein elokuvia. Kukaan ei ollut kuitenkaan ennen tätä elokuvaa kuvannut mustavalkoiselle filmille noin 20 vuoteen, joten he loivat kuvaustyylilläänkin uraa toisille "uusio mustavalkoisille". Elokuvassa on myös paljon mehukkaita rooleja naiskoomikoille vaikkakin Teri Garrille elokuva oli ensimmäisiä, ilman komediallista taustaa. Myös Gene Hackmanin tähdittämä kohtaus sokeasta erakkomajan asukkaasta, joka ottaa Frankensteinin hirviön avosylin vastaan oli hauska. Kohtaus heijasteli alkuperäisen elokuvan vastaavaa tapausta.

Young Frankenstein on siis hauska ja nerokas elokuva ainakin ajatuksen tasolla, mutta minua elokuva ei henkilökohtaisesti vain naurattanut niin paljon kuin esimerkiksi The Producers

***1/2

Ohjaaja:Mel Brooks (Dracula: Dead and loving it)
Pääosissa:Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman
Kesto:106min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.