sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 23. huhtikuuta 2013

An Officer and a Gentleman (1982)

Lainasin kirjastosta klassikon nimeltä Upseeri ja herrasmies (An Officer and gentleman) elin siinä uskossa, että en ollut vielä elokuvaa nähnyt, mutta sen loppu vaikuttikin erittäin tutulta.

Zack Mayo (Richard Gere) on epävakaan lapsuuden omaava upseerikokelas, jonka pistää koville kersantti Foley (Louis Gossett Jr.). Koulutuksensa aikana hän tapaa ihastuttavan Paulan (Debra Wingerin). Zackin ja Paulan on tarkoitus pitää koulutuksen ajan vain hauskaa, mutta syvemmät tunteet yllättävät molemmat. 

Vain itsestään huolta pitänyt Zack oppii joukkuepelaajaksi.

Foley menee Zackin iholle.
Gere teki tässä elokuvassa varmaankin parhaan roolinsa. Hän onnistui kuvaamaan intohimoista Zackia hyvin ja pisti itsensä kokonaan likoon. Tämänkaltaista tunteiden paloa en muista hänen osaltaan sittemmin nähneeni. Katselin imdb:stä, että oliko Gere ehdolla parhaasta miespääosasta Oscar-gaalassa, mutta ei hän ollut. Se, että miksi ei selvisi kun katsoin ketkä olivat menneet hänen ohitseen: Dustin Hoffman Tootsiesta, Ben Kingsley Gandhista (voitti) sekä Jack Lemmon ja Peter O'Toole. Ei siis huonoille hävinnyt.

Myös Gossett oli loistava tiukkana kessuna ja voittikin suorituksestaan Oscarin. Extrojen perusteella Gossetilla ja Gerellä oli täydellinen ymmärrys toistensa tekemisistä. Molemmat myös arvostivat suuresti toisiaan. Tämä yhteistyö välittyi myös hyvin katsojalle. Debra Winger esitti hauskalla ja omaleimaisella tavalla Zackin rakkauden kohdetta ja teki roolistaan mieleenpainuvan vaikka ei ekstrojen perusteella ollut ilmeisesti maailman helpoin työskentelykumppani. Itseasiassa Debra ei edes ollut ekstrojen haastatatteluissa, mikä oli hieman omituista. Roolitus siis toimi mainiosti ja myös Zackin kehityskertomus oli mielenkiintoista katsottavaa. 

Parasta elokuvassa oli kuitenkin Zackin ja Foleyn välinen dynamiikka. Mielestäni olikin huvittavaa, että Foleyn rooli oli alunperin kirjoitettu pienelle valkoiselle etelän miehelle, mutta kun musta ja miltei kaksimetrinen Gosset oli saapunut koekuvauksiin rintaansa röyhistellen koko valkoisten miesten muodostaman jonon ohi, oli ohjaaja Hackford sanonut heti, että "you're hired!".

***1/2

Ohjaaja: Taylor Hackford (Paholaisen asianajaja)
Pääosissa:Richard Gere, Debra Winger, David Keith
Kesto:124min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.