sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 12. huhtikuuta 2013

A Star is born (1934)

Katsoin kirjastosta lainaamani klassikon Tapahtuipa Hollywoodissa (A Star is born). Elokuvasta on tehty kaksi remakea joita tähdittää Judy Garland sekä Barbra Streisand. Judy Garlandin esittämä versio tuppaa olemaan se kaikkein arvostetuin. Kehitteillä on uusi A Star is born uusintafilmatisointi, johon haluttiin pääosaan Beyonce, mutta hän ei enää ole mukana projektissa.

Nuori nainen nimeltää Esther (Janet Gaynor) asuu tuppukylässä ja unelmoi elokuvatähteydestä. Hänen matkatessa Hollywoodiin mummonsa rahoilla, kohtaa hän elokuva-alan karun todellisuuden. Jatkuvista torjunnoista huolimatta Esther ei lannistu vaan saa jalkansa oven väliin ihailemansa elokuvatähden Norman Mainen (Fredric March) avulla. Esther oppii kantapään kautta, että joskus unelmat eivät vastaa todellisuutta, kun hän seuraa vierestä aviomiehekseen saaneen Normanin uran hiipumista.

Janet Gaynorin näyttelemä Esther saa uuden nimen ja tyylin.
Elokuvassa oli oikein hyvä perustarina tuleville "ryysyistä rikkauksiin" elokuville. Luin jostain, että elokuvan tuottaja olisi halunnut näyttää elokuvan kautta elokuvabisneksen karuuden. Vaikkakin elokuvan alussa lukee, että sen tapahtumat ja henkilöt ovat fiktiota, perustui elokuva kuitenkin todellisten ihmisten kokemuksiin. Mielestäni elokuvan tähteä näytellyt Janet Gaynor oli hieman unohdettavaa sorttia vaikka ei hän huono ollut. Hienoista hetkistä huolimatta, hän ei vaan ollut niin kinnostava. Hänen miestään esittänyt March oli puolestaan elokuvan kantava voima ja loistava mielialoiltaan vaihtelevana alkoholistina.

Elokuvan hohtoa hieman söi se, että samankaltaisia elokuvia on tullut nähtyä jo useampikin kappale, mutta se kertoo vain siitä kuinka toimivan formulan elokuvan käsikirjoittaja sekä ohjaaja William A. Wellman onnistui kehittämään. Hän saikin Oscarin yhdessä toisen kirjoittajan, Robert Carsonin, kanssa parhaasta käsikirjoituksesta (orginal story). Tosin en ole aivan varma onko A Star is born ensimmäinen laatuaan. Ilmeisesti vuoden 1932 What Price Hollywood? -elokuvassa oli jo samankaltaisia piirteitä.

Melodramaattista musiikkia ja suuria tunteita.

***1/2

Ohjaaja: William A. Wellman
Pääosissa:Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou
Kesto:111min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.