sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 22. joulukuuta 2012

Winter's bone (2010)

Veljeni osti minulle lahjaksi elokuvan Winter's bone, että voisimme keskustella siitä. Katsominen on nyt venähtänyt noin vuoden päähän, mutta lupasin, että jouluna voisimme sitä ruotia. 

Ree (Jennifer Lawrence) elää mielisairaan äitinsä ja kahden sisarensa kanssa ja hoitaa koko perhettä. Kodin ovelle saapuu poliisi ilmoittamaan, että Reen isä on pistänyt asunnon ja tilukset vakuudeksi, että saapuu oikeuteen. Jos mies ei siis saavu paikalle, niin menettää Ree kotinsa. Tyttö päättääkin lähteä etsimään metaa tehtailevan isänsä ja pakottaa tämän oikeuteen. Reen etsiessä asumaltaan "white trash" alueelta sukulaistensa täyttämiltä tiluksilta omaa isäukkoaan, kohtaa hän suurta vastahakoisuutta auttaa asiassa. Ainoa, joka tuntuu olevan kiinnostunut hänen isänsä kohtalosta on Reen isän veli Teardrop (John Hawkes).

Ree opettaa siskolleen selvitymistaitoja
Toivon, että olisin katsonut tämän elokuvan ennen kuin näin Nälkäpelin. Nyt en voinut olla vertailematta roolien samankaltaisuutta. Molemmissa elokuvissa Jennifer Lawrence on itsenäinen, ruokansa itse hankkiva nainen, jolla on vahva selviytymisvietti. Hymyilyä ei myöskään ole juuri ollenkaan nähtävissä. En siis ollut älyttömän innoissani Lawrencesta, mutta ihan hyvinhän hän veti. 

Muut näyttelijät onnistuivat luomaan hyvin junttilan tuntua. Varsinkin Teardroppia näytellyt Hawkes oli erinomainen osassaan. Elokuvan juoni ei sinällään ollut mitenkään erikoinen ja sen suurin ansio olikin toivottomuuden ilmapiirin luomisessa. Aika tuntui pysähtyneeltä ja ihmiset takaperoisilta. Tässä maailmassa miehet näyttivät kaapin paikan  ja naiset tottelivat. 

Hyvä elokuva, mutta odotin enemmän. 

***

Ohjaaja: Debra Granik (Down to the bone)
Pääosissa: Jennifer Lawrence, John Hawkes ja Garret Dillahunt
Kesto:100min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.