sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 15. joulukuuta 2012

Gosford park (2001)

Teemalta tuli Jean Renoirin Pelin sääntöjen jälkeen Robert Altmanin Gosford Park. Altman on ottanut paljon vaikutteita elokuvaansa Pelin säännöistä. 

Eletään 30-luvun Englannissa. Porvaripariskunta, William (Michael Gambon) ja Sylvia (Kristin Scott Thomas) McCordle kutsuu ystäviään maaseudulle metsästysjuhliin. Kartanossa on paljon palvelusväkeä, joka pitää huolen talon vieraista. Taloon saapuu muun muassa jenkkiläinen elokuvantekijä Morris Weissman (Bob Balaban) sekä hänen miespalvelijaansa esittävä Henry (Ryan Philippe). Taloon saapuu myös Constance (Maggie Smith) ja hänen palvelijattarensa Mary (Kelly Macdonald). Myös muita sivummalla pysytteleviä hahmoja saapuu.

Palvelijoina voi nähdä muun muassa Clive Owenin, Emily Watsonin ja palvelijoiden johtajana Helen Mirrenin. Kun lemmenleikkien täyteisessä kartanossa tapahtuu murha, kutsutaan paikalle epäpätevä etsivä Thompson (Stephen Fry). Palvelijatar Mary on kuitenkin paikan todellinen etsivä ja saa tietää talon henkilöistä yhtä ja toista. 

Harmitonta syrjähyppäilyä.
En yleensä pidä Robert Altmanin elokuvista. Olin kuolla tylsyyteen katsoessani kehuttua Tim Robbinsin tähdittämää The Playeria. No, okei, kyllä Altamanilla on sen verran pitkä ohjauslista takanaan, että sieltä muutama helmikin löytyy, mutta Playeria vihasin. Tohtori T oli myös typerä. Niin, siis se oli pointtini, että tästä Gosford parkista kuitenkin ihan pidin. 

Nimekkäät näyttelijät eivät sooloilleet liikaa vaan kaikki sai mukavasti tilaa. Näyttelysuoritukset olivatkin mielestäni hyviä. Varsinkin Cliwe Owen, josta en muuten niin välitä, toimi hyvin mysteerisenä miehenä jolla on menneisyys. Ryan Philippestäkään en normaalisti pidä, mutta hän sopi ylimilelisen näyttelijän rooliin, joka halusi hieman kokeilla palvelijan arkea. No, voisin jatkaa jokaisen näyttelijän kohdalla samaa säveltä, mutta pähkinänkuoressa: kaikkien osat toimivat.

En ole ihan varma mikä virka oli Stephen Frylla kämäisenä etsivänä. Oliko hän elokuvan koominen kevennys? Stephenin rooli jäi kuitenkin minun makuun liian lyhyeksi. Luin äskettäin miehen omaelämänkerronnallisen teoksen - The Fry chronicles, joka oli hyvä. En edes tiennyt ennen opuksen lukua, että Fry on homo tai jonkinlainen aseksuaali. (Tätä kirjoittaessa taustalla muuten pyörii South Parkin jakso, jossa Jennifer Lopez elää Cartmanin kädessä piirroksena..."Taco, taco, taco, burrito..." Suuri kunnianosoitus Lopezin laulutaidolle, heh).

Altman onnistui ohjaamaan rikosmysteerin, jossa rikos on vain pienessä osassa ja joka ei oikein vaikuta kenenkään elämään negatiivisesti. Ainoa joka jää suremaan miehen kuolemaa on hänen rakastajattarensa eikä hänkään ole niin murheellinen. Murha jääkin taustalle muun inhimillisen ihmissuhdedraaman taakse. Tämä oli ihan kiva ratkaisu. 

Mielenkiintoista katsottavaa.

***1/2

Ohjaaja:Robert Altman (The Player)
Pääosissa: mm. Maggie Smith, Ryan Phillippe ja Michael Gambon
Kesto:137min
Valmistusmaa:UK, USA, Italia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.