sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 6. syyskuuta 2012

On the road (2012)

Kävin kaverini kanssa katsomassa elokuvan Matkalla (On the road). Elokuva perustuu samannimiseen kirjaan, jota pidetään jonkinlaisena klassikkona. Itse en ole kuitenkaan kirjaa koskaan lukenut.

Tarina kertoo villistä Deanista (Garrett Hedlund) ja kirjailijaksi haluavasta Salista (Sam Riley), jotka etsivät "sitä" - elämän ydintä. Etsinnässään he päätyvät usealle matkalle, niin yhdessä kuin erikseen. Elämistä koetaan niin musiikin, juomisen kuin huumeidenkin avulla.

Dean pallottelee hyppysissään kahta naista; vaimoaan Camillea (Kirsten Dunst) ja rakastajatartaan Marylouta (Kristen Stewart).

Elokuvassa voi nähdä myös Viggo Mortensenin, Amy Adamsin ja Steve Buscemin.

Sal ja Dean

Juhlimista, panemista ja mustaa musiikkia täynnä ollut Matkalla onnistui siinä mihin se oli tarkoitettukin; kuvaamaan matkalla olemista. Ei pelkästään fyysistä reissailua, mutta myös ihmisten kehittymisen näkökulmasta,  jokaisella meistä on oma matka kuljettavaan.

Pääosaa esittäneet Sam ja Garrett olivat omiaan rooleihinsa vaikka Salista tuli joskus hieman liikaakin mieleen Leonardo DiCaprio. Kristen Stewart ei tunnetusti ole mikään näyttelijälahjakkuus, mutta tähän kiimaiseen pikkulutkan rooliin hän sopi kuin nakutettu.

Elokuvasta puuttui elokuvan tavallinen rytmi alkuineen, keskikohtineen ja loppuineen. Matkalla oli vain sarja tapahtumia, mitä päähenkilöt kokivat niin ilossaan kuin surussaankin. Salin tarkoituksena oli kirjoittaa kirja ja hän päätyikin kirjoittamaan kirjan näistä kokemuksistaan.

Kuten kaverini hienosti ilmaisi, niin monesti elämässämme on henkilöitä joita ihailemme nuoruudessamme, mutta nämä hakoteilla olevat itsekkäät sielut päätyvät usein sellaisiksi ihmisiksi joita myöhemmin lähinnä säälimme kuten Dean tässä.

Elokuvan heikkoutena pidän sen samanlaisina toistuvia kohtauksia ja joskus musiikki tuli ylikorostetusti mukaan henkilöiden vapauden tunteen symbolina.

***

Ohjaaja: Walter Salles
Pääosissa: Garrett Hedlund, Sam Riley ja Kristen Stewart
Kesto: 137min
Valmistusmaa: Ranska, UK, USA, Brasilia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.