sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 7. joulukuuta 2015

Curb your enthusiasm, seasons 1-8 (1999-2011)

Jäitä hattuun (Curb your enthusiasm) on Seinfeldin toisen luojan Larry Davidin tähdittämä ja luoma sarja - hänestä itsestään.

Kyseessä ei ole kuitenkaan dokumenttisarja vaan [puhdasta] näyteltyä komediaa.

Larry David (Larry David) on naimisissa vaimonsa Cherylin (Cheryl Hines) kanssa (kunnes eroaa hänestä). Larryn paras ystävä on hänen managerinsa Jeff (Jeff Garlin), jolla on isosuinen vaimo Susie (Susie Greene). Muina vakituisemmin näkyvinä ystävinä on: Ted Danson ja hänen vaimonsa Mary Steenburgen, alkoholismista toipuva Richard Lewis sekä härskeistä vitseistä pitävä Marty Funkhouser (Bob Einstein). Sarjassa vilahtaa useampikin kuuma nimi vierailevina tähtinä kuten; Michael J. Fox, Ricky Gervais, Martin Scorsese ja Ben Stiller...  Sinkkuelämää-sarjan yhtenä päähenkilönä mainitaan usein New York, Jäitä hatussa se voisi olla juutalaisuus. 

Onko se parkinson vai Michaelin ilkeilyä?
Tilasin suoratoistopalvelu HBO.n ilmaisen kuukauden vain tämän sarjan takia. Katsoinkin kaikki jaksot aika lyhyellä aikajaksolla, no sen kuukauden sisään. Tämä ei tuottanut kuitenkaan tuskaa, koska jaksot ovat erittäin hyviä sekä koukuttavia. Larry David on hyvä näyttelemään itseään - rakastettavaa kusipäätä. Tai no, tuskin hän on aivan niin tökerö kuin on sarjassaan, mutta ainakin hän on erittäin hauska esittäessään sosiaalisesti kömpelöä. Cheryl tasapainoittaa hyvin jatkuvasti minimaalisista asioista nollasta sataan suuttuvaa Larrya. Hän myös joutuu tahattomasti kiusallisiin tilanteisiin, joista yrittää kiemurrella keinolla millä hyvänsä pois. Yleensä huonoin seurauksin. 

Friikkikirja on hauska
Sarjan parasta antia on Larryn komediallisen ulosannin lisäksi hänen keskustelunsa Jeffin ja Lewisin kanssa. Jutustelu tuntuu luonnolliselta, samalla kun vie jakson tarinaa eteenpäin. Keskustelun aiheet vaihtelevat hyppäillen kuten normaalissakin elämässä eikä koomisilta tilanteilta voi välttyä. Yksi lempi kohtauksistani tapahtuukin Larryn ja Lewisin välillä, kun Larrylle vihainen Lewis myrskyää tämän toimistosta ulos nauruaan pidätellen:

Richard: You'd better call me later on, alright? By sundown.
Larry: "By sundown"? What are you... what are you, Gary Cooper? "By sundown"? What's gonna happen?
Richard: That's funny. You know, I'm tryin' not to laugh, but that's funny.
Larry: Yeah, okay.
Richard: You better call me by sundown.
Larry: "By sundown"? Is the posse gonna come get me?

Jaksot keskittyvät yleensä yksittäisiin tapahtumiin, mutta pidempikestoisiakin juonikuvioita löytyy kuten Larryn sijoittaminen ravintolaan muun muassa Jeffin ja Tedin kanssa. Mielenkiintoinen juonikuvio oli myös se kun Mel Brooks pyysi Larryä esiintymään Broadway-klassikossaan The Producers. Hänen ärsyyntyneinä vastapareinaan oli hauska seurata Ben Stilleriä ja myöhemmin

David Schwimmeriä. Sarjassa saa myös nähdä millainen olisi voinut olla Seinfeldin jäähyväisjakso kun vanha poppoo palaa yhteen jaksossa "Seinfeld".  Seinfeldistä Elainina tutun Julia Louis-Dreyfusin voi nähdä jo aikaisemmissa jaksoissa kun Larry miettii, että olisi hauska tehdä oma tv-sarja Julian ympärille kulahtaneena tv-tähtenä. Julia mainitseekin kuinka hän haluaa tehdä tv-ohjelmansa HBO:lle, että voi sano "fuck"-sanan. Minusta onkin huvittavaa, että hän käyttää nyt ahkerasti tätä oikeutta erittäinkin paljon menestyneenä tv-kasvona HBO:n sarjassa Veep

Sarjassa käytetty musiikki toistuu usein ja esimerkiksi Jeffin vaimolla on oma teemamusiikkinsa kun on suuttunut jostain (ja tätä tapahtuu usein). Rääväsuinen Susie onkin yksi lempihahmoistani. Mielestäni musiikin käyttö tehokeinona toimii hyvin. Huomasin myös, että yhtä sarjan teemakipaleista oli käytetty jossain silmälasimainoksessa. Toistuvana tapahtumana oli myös Larryn tujottelu valehtelusta epäiltyjen ihmisten silmiin saman "epäileväisen" musiikin soidessa. En välttämättä pitänyt niin paljon lopun kerronnasta, jossa kotinsa menettänyt Blackien perhe muutti Larryn luokse asumaan. Cherylin ero oli ymmärrettävä, mutta uuden perheen asettuminen alkoi tuntua jo keksimällä keksityltä juonitäytteeltä.

Sarjalle sai nauraa oikein kunnolla. Larry todellakin tuntui joltain Seinfeldin Jerryn ja Georgen sekoitukselta. Julkkisbongaus toi myös oman hupinsa.

Parhautta.

****1/2

Luoja: Larry David (Seinfeld)
Pääosissa: Larry David, Cheryl Hines, Jeff Garlin
Kesto:28min/jakso
Valmistusmaa:USA

5 kommenttia:

  1. Aivan loistava sarja. Välillä on aika vaikeakin katsoa Davidin synnyttämiä tilanteita kun tuntee vaivaannuttavaa myötähäpeää.
    Pidän kovasti siitä, että monet julkkikset esittävät itseään, mutta silti selvästi kirjoitettua fiktiivistä hahmoa (tai ainakin toivon ettei Ben Stiller oikeasti ole sellainen mitä esitti suuttuessaan siitö etupenkkijutusta) ja erityisesti pidän nokkelana sitä miten Curbia sidotaan Seinfeldiin, johon liittyen sarjan yksi parhaimpia tilanteita on se kun David ja Georgea esittänyt Jason Alexander juttelevat mahdollisesta yhteistyöstä ja Alexander kritisoi George-hahmoa sanoen ettei kukaan oikeasti voinut olla sellainen ääliö. Josta David sitten loukkaantuu, koska hän oli George ja teki juuri niin kuin George tekee. Siitä itse asiassa puhutaan useammallakin Seinfeldin kommenttiraidalla kuinka David oikeasti teki sen mitä George, kuten esimerkiksi suutuspäissään otti loparit, mutta kotona tajusi joutuvansa työttömäksi ja sitten vain palasi hiljaa töihin ja jos joku kysyi että eikö hän eronnut, niin en tiedä mistä puhut. Davidinhan piti alunperin olla Seinfeldissa George (ei ehkä sillä nimellä, mutta samassa roolissa), mutta tuottajat halusivat jonkun kokeneemman tv-kasvon rooliin. Hyvä näin.

    VastaaPoista
  2. Tiesin, että jotkin tapahtumat perustuivat Davidin omiin kokemuksiin, mutta en tiennyt kyllä, että Davidin piti esittää Georgea! Todellakin hyvä niin, Jason on niin mainio. Ehkä tämä tieto valoittaa myös enemmän sitä kuinka "feikki-Seinfeld-jakso" meni tässä sarjassa kun David otti hetkeksi Jasonin paikan (ja oli surkea)...:D

    Pitää kyllä olla aikamoinen persoona, että on pokkaa tehdä samat kuin David ja mennä töihin oman irtisanomisensa jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seinfeldissahan oli monijaksoinen juonikuvio - johon aina välillä palattiin - josssa Jerry ja George tekivät televisioyhtiölle komediasarjan pilottijakson ja se pohjautui Seinfeldin ja Davidin kokemuksiin. Siinä tarinassa käsitellään juuri muun muassa näyttelijävalintoja, että kuka esittää Georgea ja kuinka esimerkiksi tuottajat olivat vaatineet Seinfeld-sarjaan naisroolin mukaan ja sarjassa olevan komediasarjan Jerryn tuottajat haluavat siihen naisroolin. Joten se toden ja fiktion sekoitus alkoi jo sieltä ja jatkui Curbissa. Huvittavasti Jerry Seinfeld esitti itseään sekä Hulluna sinuun- että Newsradio-sarjan jaksoissa ja molemmissa niissä vitsi oli juuri siinä todellisen hahmon olemisessa kuvitteellisessa maailmassa. En tosin tiedä oliko Davidilla mitään tekemistä niiden jaksojen kanssa, mutta ne noudattelevat samaa linjaa Curbin julkkishahmojen kanssa.

      Poista
    2. Mindblowing! Muistankin itseasiassa nähneeni Hulluna sinuun -jakson, jossa Paulin oma vanha asunto on vuokralla ja se vuokralainen on Kramer! Ja se oli se sama, tai ainakin samantuntuinen, käytävä ja ovi kuin Seinfeldissäkin. Minusta se oli jo silloin aika erikoista. Vaikka tässä olikin vain kyse fiktioiden crossoverista.

      Poista
    3. Se missä Jerry Seinfeld oli mukana oli se missä Ira saa houkuteltua Paulin kokeilemaan viagraa ja he tapaavat Seinfeldin kadulla, jolloin suurena fanina Paul haluaa mennä juttelemaan Seinfeldin kanssa, mutta hermostuksissaan hän käytäytyy yli-innokkaasti kuten fanit tapaavat tehdä, eikä hallitsematon seisokki ainakaan saa Seinfeldia vapautuneeksi.

      Ja Kramerista sen verran, että oikea Kramer johon fiktio-Kramer pohjautui rupesi rahastamaan "hahmollaan" järjestäen kiertoajeluita New Yorkissa ja sen innoittamana Seinfeld-sarjaan kirjoitettiin jakso jossa Kramer rupeaa järjestämään kiertoajeluita New Yorkissa koska hänen hahmoaan oli käytetty eräässä kirjassa.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.