sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 1. joulukuuta 2015

A Christmas Story (1983)

Joulukalenterin 1. luukku avautuu!
Joulutarina (A Christmas story) on jouluklassikko 80-luvulta, joka sijoittuu 40-luvulle.

Ralphie (Peter Billingsley) on nuori poika, joka ei mistään muusta haaveile joululahjaksi kuin Red Ryder -merkkisestä ilmakivääristä. Aikuisten kuten; äidin (Melinda Dillon), opettajan (Tedde Moore) ja joulupukinkin (Jeff Gillen) suusta kuuluu, että ase on liian vaarallinen lahja kun sillä voi silmänsäkin satuttaa.

Ralphie omaa vilkkaan mielikuvituksen jonka ansiosta poika pääsee luikahtamaan ongelmista joihin muuten joutuisi. Ralphien ajatuspuolta valoitetaan katsojalle aikuisen miehen (Jean Shepherd) äänellä kerrottuna.

Ralphien isänä voi nähdä naisen jalan muotoisesta jalkalampusta innoissaan olevan Darren McGavinin.

Poika ei olekaan ihan niin viaton miltä näyttää
Joulutarina oli oikein miellyttävä jouluhenkinen elokuva, joka ei ollut liian siirappinen. Nykyään ei varmaan enää voitaisi tehdä koko perheen katsottavaksi suunnattua elokuvaa, jonka keskipisteenä on ase. Mielenyhtymä siitä, että poika haluaisi alun aseinnostuksen jälkeen myöhemmällä iällään värväytyä Isisin riveihin tai räiskytellä koulussa, on jo meille valmiiksi pedattu. 

Ralphieta esittänyt Billigsley oli sopiva sympaattinen vintiönä, jonka kirkkaan siniset silmät sulattavat kyynisimmänkin katsojan sydämen. Hauskinta oli kuitenkin kertojan äänellä selitetyt pojan aivoitukset ja mielikuvituksen luomat ylilyödyt haavekuvat. Äänestä tuli hieman Adam West mieleen. 

Raikas joulutuulahdus, mutta ei kuitenkaan lempijouluelokuviini mennyt.

***1/2

Ohjaaja:Bob Clark (Porky's, Baby Geniuses)
Pääosissa:Peter Billingsley, Melinda Dillon, Darren McGavin
Kesto:94min
Valmistusmaa: USA, Kanada

2 kommenttia:

  1. Tämän kohdalla on aina syytä muistaa Bob Clarkin toinen jouluelokuva: Black Christmas.
    Onkohan näitä koskaan julkaistu yhdessä paketissa. Siinä olisi ainakin sopivan vastakkaiset vaihtoehdot jouluihmisille.

    VastaaPoista
  2. Ai joo! En tiennytkään hänen synkemmästä (joulu)puolestaan. Täytyypä katsoa saisiko tuon jostain käsiksi vielä tänä jouluna. Netflixissä näytti olevan vain uusintaversio. Voisi olla tuollainen tuplapaketti kyllä hyvä joululahjaidea esim. pariskunnalle jos toinen pitäisi kevyemmästä ja toinen synkemmästä....:D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.