sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 21. helmikuuta 2015

The Imitation game (2014)

The Imitation game perustuu tositapahtumiin matemaatikko Alan Turingin vaiheista Natsi-Saksan Enigma-koodin ratkaisemisessa. Elokuva on ehdolla parhaan elokuvan Oscarista. 

Uudesta Sherlockista tunnetuksi tullut Benedict Cumberbatch näyttelee, Alan Turingia, eksentristä neroa. Natsien taistellessa liittoutuneita vastaan toisessa maailmansodassa yrittää Brittien salainen palvelu murtaa vastustajiensa Enigma-koodin, josta saisivat tiedot heidän hyökkäyssuunnitelmista. Valtio palkkaakin kaikkein parhaimmat kryptologit murtamaan koodia. Yksi näistä on Alan. Mies kuitenkin ajattelee eri tavalla kuin muut ja kehittää koneen, joka voisi ratkaista nämä viestit nopeammin kuin ihminen koskaan. Apuna koneen kehittämisessä hän saa muun muassa kollegoiltaan Joan Clarkelta (Keira Knightley) sekä Hugh Alexanderilta (Matthew Goode).

Töykeän sekä "laittomasti" homoseksuaalin Alanin on aluksi vaikea saada apua visiolleen laitteesta, jonka pohjalta kehittyivät ensimmäiset "Turingin koneet" eli tietokoneet. 

Elokuvassa voi myös nähdä muun muassa Mark Strongin sekä Charles Dancen.

Alan Turing koneensa "Christopherin" kanssa
The Imitation game on hyvä elokuva ja se tuo esille tärkeän miehen, joka onnistui lyhentämään sotaa arviolta kahdella vuodella ratkaisemalla koodin. Puhumattakaan hänen vaikutukseensa teknologian kehittymisessä. Elokuva myös sivusi kuinka ennakkoluulot ovat tuhonneet usean ihmisen elämän vain heidän seksuaalisen suuntautumisen takia. Syylliseksi homoseksuaalisuudesta tuomittu Turing valitsi vankilatuomion sijasta hormonihoidon ja surmasikin vuoden "hoidon" jälkeen itsensä (spekulaatiota on myös ollut siitä että oliko syanidimyrkytys vahinko). Mikä menetys koko maailmalle! Alan oli monessa asiassa edellä aikaansa ja oli kuollessaan vain 41-vuotias. 

Benedict Cumberbatchia Alanina vertasi aluksi hänen samantapaiseen hahmoon Sherlockina, mutta pian tämä vertailu hävisi. Benedict pääsi hyvin sisään Alanin hahmoon tehden tästä uskottavan ja onkin aiheesta ehdolla parhaan miespääosan tittelistä. En ole mikään suuri Keira Knightley fani eikä hän tässäkään mikään erityinen ollut. Ei ainakaan sivuosa-Oscarin arvoinen.

Elokuvan meriitit lepäävät vahvoissa näyttelijäsuorituksissa sivuosissa kuin miespääosassakin, tärkeissä teemoissa sekä Turingin esiintuomisessa historiallisesti merkittävänä henkilönä. Täytyy kuitenkin myöntää, että paikoin elokuva tuntui aika hajanaiselta sekä kerronnallisesti katkonaiselta. Voi olla että odotukseni olivat liian korkealla kaiken hehkutuksen ristiaallokossa, mutta pätkä ei onnistunut aivan täyttämään näitä. 

Mielenkiintoinen pala historiaa.

****


Ohjaaja:Morten Tyldum (Headhunters, Buddy)
Pääosissa:Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode
Kesto:114min
Valmistusmaa:UK

3 kommenttia:

  1. Voi, minusta leffa oli niin hyvä! Ja minä puolestani olen suuri Keira Knightley-fani ja etenkin hänen suuri kohtaus elokuvan lopussa jossa yrittää piristää Alania, sanoilla: "I was at a train going through a town that wouldn't exist without you, bought a ticket of man that would probably be dead if it wasn't for you" - tämä oli niin koskettavaa näyttelemistä, minusta... Ja elokuvasta pidin sen takia, koska se ei ollut tylsä, siinä oli kerrankin hyvää musiikkia (mikä esim. puuttui Foxcatcherista täysin) ja hyvä tarina ja viesti. Ja pidin rakenteestakin, miten elokuvan rakenne oli paljolti luotu tähän Turingin testin varaan ja kuinka katsojallekin ikään kuin puhuteltiin jne. Mutta makunsa kai kullakin =)

    VastaaPoista
  2. Kyllä minustakin elokuva hyvä oli! :) Hienosäätönä olisin kaivannut selkeämpää rakennetta ja Keiran olisin vaihtanut johonkin toiseen. Keira varmastikin osasi olla koskettava mainitsemassasi kohtauksessa, mutta minusta hän vaikuttaa usein väkinäiseltä kuin yrittäisi liikaa. Ennakkoasenteet voi toki vesittää omaa kokemustani.

    Foxcatcher, Wild, Selma ja American Sniper taitaa omalta osaltani jäädä näkemättä ennen Oscareita. Olisin vielä nämä halunnut saada katsastettua. Kaksi päivää, yksi yö vaikuttaa myös mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wild, Selma ja Kaksi päivää, yksi yö putoavat kaikki samaan kategoriaan minun kohdallani valitettavasti. Pelkään että ne ovat liian tylsiä katsottavaksi. Ainakin nyt tähän hätään.

      Olen kuitenkin ylpeä itsestäni, että olen saanut katsottua valtaosan ehdolla olevista elokuvista. (poislukien siis nuo kolme)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.