sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

609/1001 All the President's Men (1976)

Tositapahtumiin perustuva Presidentin miehet (All the president's men) kertoo kahdesta Washington Postissa työskentelvästä journalistista, Bernsteinista (Dustin Hoffman) ja Woodwardista (Robert Redford), jotka pääsevät jäljille Watergate-skandaalin yhdistämisestä Valkoiseen taloon. Postin päätoimittaja (Jason Robards) on kahden vaiheilla lähteekö tukemaan miehiä jutussa johon tuntuu olevan sekaantunut kaikki poliisista politiikkoihin. Asiaa ei helpota, että kaikki lähteet pelkäävät henkensä edestä eivätkä hevillä avaudu. 

Bernstein ja Woodward
Presidentin miehet on jännittävä trilleri, joka jännittää siitä huolimatta, että loppuratkaisun tietää. Ohjaaja Alan J. Pakulan lähikuvilla leikittelevä ja aidonoloisella dialogilla höystetty kahden loistavan näyttelijän vuorovaikutus tekee sen. Elokuva oli ehdolla aikansa Oscar-gaalassa peräti 8:ssa kategoriassa voittaen niistä puolet. Vääryydellisesti Dustin Hoffman ei kuitenkaan päässyt edes ehdolle. Onneksi kuitenkin jämäkkyyttä ja aitoutta tuovan päätoimittajaa esittäneen Jason Robardsin suoritus palkittiin sivuosasta. Käsikirjoitus pokkasi myös pokaalin, joka olikin loistava. Tykkäsin pienistä arkisista asioista jotka lisäsivät aitouden tuntua, kuten kun Redfordin hahmo kyselee puhelimessa olevan espanjankielisen henkilön takia toimitukselta, että "puhuuko kukaan englantia", jonka jälkeen tajuaa virheensä ja sanoo, "siis espanjaa". Moka on ymmärrettävä ja siihen on helppo samaistua jos on kokemusta väsymyksestä ja stressistä. 

Presidentin miehet on siinä mielessä masentava elokuva, että kertoo ajasta jolloin lehdistö oli oikeasti vapaa ja kirjoitetulla sanalla oli merkitystä. Pakula sekoitti alku ja loppukohtauksissa konekirjoituksen ääntä aseenlaukaisuihin tehostaakseen sanomaansa kirjoituksen mahdollisuudesta toimia aseena.

Mielenkiintoinen elokuva joka inspiroi katsojaansa.

****

Ohjaaja: Alan J. Pakula (Pelikaanimuistio, Sofien valinta, Kunnes toisin todistetaan)
Pääosissa:Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden
Kesto:138min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.