sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Whiplash (2014)

Whiplash kertoo nuoresta jazz-rumpujen soittoa yhdessä Yhdysvaltojen parhaista musiikkikonservatorioista opiskelevasta Andrewsta (Miles Teller). Opistossa työskentelee maineikas ja erittäin tiukka opettaja Fletcher (J.K Simmons), jonka oppiin Andrew pääsee. Hinta on kuitenkin kova.

Elokuvassa voi nähdä myös Paul "Buchman" Reiserin.

Andrew ja Fletcher
Noin kolmen miljoonan budjetilla tehdylle elokuvalle ei haluttu myöntää rahoitusta ennen kuin ohjaaja Damien Chazelle teki samannimisen lyhytelokuvan, joka voitti Sundancen festivaaleilla omassa luokassaan. Elokuva kuvattiin vain 19 päivässä. 

Miles Tellerin näyttelemä Andrew nähdään elokuvan jokaisessa otoksessa. Hänen suhteensa musiikkiin ja rumpujen soittamiseen onkin elokuvan keskiössä. Andrew tavoittelee suuruutta, joka vie kaiken hänen vapaa-aikansa. Yksinäisyydessä viihtyvän Andrewn koko maailma pyörii hänen oman napansa ympärillä ja siksi olikin sopivaa, että hän oli mukana jokaisessa otoksissa. Miles Teller oli oikea mies osaan. Rumpujen soiton tausta sekä harjoittelu ennen elokuvaa näkyivät. Ohjaaja oli myös puskenut tämän äärirajoilleen miltei kuin elokuvan Fletcher. Elokuva pohjautuukin ohjaajan omiin kokemuksiin musiikkiopistossaan.

J.K Simmonsin Fletcher on kuitenkin tämän elokuvan tähti. Olen pitänyt J.K Simmonsista siitä lähtien kun näin hänet Oz:ssa. Hänen elämää nähnyt olemuksensa sekä timmi vartalonsa oli kuin luotuja kovapintaisen kapellimestarin rooliin. Parasta J.K:n hahmossa oli hänen oma intohimonsa musiikkiin. Hän ei ollut yksiselitteisen paha eikä yksiselitteisen hyvä. Mielestäni elokuvan loppu oli myös täydellinen, koska musiikki meni Fletcherin kaunojen edelle jossa ohjasi Andrewn tämän parhaaseen suoritukseensa. J.K Simmons on ehdolla Oscareissa parhaasta sivuosasta ja kaikkia muita suorituksia näkemättä toivon, että akatemia hänet palkitsee.

Harvoin näkee näin hyvää elokuvaa. Aika menetti merkityksensä ja loppu tuli yllätyksenä. Hauskaa oli että elokuvan jälkeen rumpaliystäväni kanssa baarissa istuessani alkoi taustamusiikin rumpuosuudet korostua eri tavalla, johon rumpaliystäväni sanoi, että näin hän kuulee aina musiikin. Elokuva on ehdolla parhaasta elokuvasta Oscar-gaalassa ja se on kavunnut jo 38. sijalle imdb:n 250 parhaimman elokuvan listalla.

Suosittelen.

*****

Ohjaaja:Damien Chazelle
Pääosissa:Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist
Kesto:107min
Valmistusmaa:USA 

2 kommenttia:

  1. Muistan kuinka yllätyin kovasti nähdessäni J.K. Simmonsin Kylmässä ringissä, sillä hän oli niin erilainen Schillingerin agressiossa kuin lempeän kallonkutistajan Skodan roolissa Kova laki-sarjassa josta hän oli itselleni tullut tutuksi. Molempiin hän sopii aivan loistavasti ja siitä eteenpäin hän onkin ollut yksi pääsyistä valita elokuva/tv-ohjelma katseluun. Riittää että hän on mukana, sama se mitä muuta elokuva tarjoaa.

    VastaaPoista
  2. Kovaa lakia en ole itse koskaan katsonut, mutta mies ei ole vielä onnistunut tuottaamaan pettymystä. Katsoessani miehen työhistoriaa olin hyvin yllättynyt kuinka työteliäs hän on näyttelyn saralla kun en häntä kuitenkaan liikaa ole telkkarissa nähnyt.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.