sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 24. lokakuuta 2014

617/1001 Star Wars (1977)

Kyllä oli taas mannaa katsoa se oikea ensimmäinen Star Wars "edeltävän" trilogian jälkeen. Siinä missä uusissa StaWoissa on Lucasin orgasmiin kiihottavia erikoistehosteita kyllästymiseen asti on tässä alkuperäisessä tähtiensota-trilogiassa hyvät hahmot, hyvä juoni ja inhimillistä lämpöä. En muistanutkaan kuinka mainio hahmo Yoda oli! Tämä vanha Yodahan on aivan mahtava. Vanhemman trilogian valmistusajallisesti aloittaa siis tämä Tähtiensota (Star Wars) tai uusintajulkaisuna Tähtiensota: Episodi IV – Uusi toivo.

Luke (Mark Hamill) asuu landella setänsä kanssa ja haluaisi jo pian pois farmarin elämästään. Luke kokee elämänsä yllätyksen kun hän menee hakemaan setänsä kanssa kauppiailta kahta droidia avustustehtäviin. Toinen näistä droideista on C-3PO (Anthony Daniels) ja toinen R2-D2 (Kenny Baker). Luke löytää R2D2:sta viestin kapinallisten johtajalta prinsessa Leialta (Carrie Fisher), joka on suunnattu Obi-Wan Kenobille (Alec Guinness). Luke yhdistää nopeasti Obi-Wanin tuntemaansa erakkoon Ben Kenobiin ja hänet tavattuaan muuttuu Luken elämä totaalisesti.

Luke päättää auttaa Obi-Wania prinsessan pelastamisessa ja tempautuu itse täysillä mukaan. Jonkun on kuitenkin lennettävä vihollisten tukikohtaan Kuolontähdelle, jossa pahamainen Darth Vader (David Prowse) pitää prinsessaa vankinaan. Lentäjiksi valikoituukin wookie nimeltään Chewbacca (Peter Mayhew) sekä vaikeuksiin usein joutuva Han Solo (Harrison Ford).

Sisarukset ja Han
Elokuva pitää otteessaan koko matkan. Jokaiseen rooliin on valikoitunut täydellinen henkilö sitä esittämään. Dialogi on nasevaa, kemiat toimii ja draaman tuntee. Tunnetasolla pääseekin kokemaan vuoristorataa naurusta vakavuuteen. Luke kokee kovia kamppailussaan itsensä etsimisen kanssa, hyvä ja paha taistelevat eeppisissä mittakaavoissa ja sitten on taas nämä tarinaa keventävät elementit kuten Hanin ja Leian vispilänkauppa tai droidien väliset keskustelut.

Vaikka elokuva oli vuonna 1977 huipputeknologialla toteutettu eikä vastaava oltu ennen nähty, niin halusi Lucas kuitenkin runkata teoksensa päälle ja lisätä digitaalisia ehostuksia sinne ja tänne uudelleen julkaisussaan. Henkilökohtaisesti en tätä ymmärrä eikä ne tehosteet mielestäni mitenkään parantaneet elokuvaa. Hyvä tarina ja hyvät hahmot ovat kuitenkin tämän elokuvan ydin.

Kaikki toimii.

*****

Ohjaaja:George Lucas
Pääosissa:Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Kesto:121min
Valmistusmaa:USA

3 kommenttia:

  1. Ehta klassikko johon ei ikuna kyllästy.

    VastaaPoista
  2. Minua ärsytti Lucasin perustelu sen kuuluisan Solo vs. Greedo-kohtauksen muuttamiseksi, että aiemmin Solo vaikutti liian kylmäveriseltä ampuessaan ensin ja siksi se piti muuttaa. Hitto, jos Solo muutenkin kuvattiiin kävelevästä matostaan huolimatta jo nimeään myöten yksinäisenä sutena, salakuljettajarikollisena ja muutenkin epäilyttävänä seurana, niin totta munassa hän ampuisi ensin jos epäilisi olevansa vaarassa. Eikä kukaan ihmettelisi asiaa, kuten ei tehnyt miehen esikuvan, Eastwoodin esittämien mies ilman nimeä-hahmojenkaan kohdalla.

    VastaaPoista
  3. T: Kyllä, puhdasta elokuvien aatelia.

    N: En olekaan tuota perustelua tiennyt, mutta jessus miten huono perustelu!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.