sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 4. elokuuta 2019

Kirja: We should all be feminists (Chimamanda Ngozi Adichie)

Selkeästi tarkoituksellisen triggeröivän otsikon omaava, Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (We should all be feminists), on kirjoittajan TED-puheeseen perustuva essee. Opus on vain 45 sivua pitkä, joten sopii Helmet-haasteen kohtaan 47. "Kirjassa on alle 100 sivua".

Adichie perustelee tyhjentävästi miten typerää on eri arvoittaa ihmisiä vain heidän sukupuolensa takia. Hän antaa esimerkin kouluajoiltaan kun tämän opettaja oli heittänyt haasteen, että antamastaan tehtävästä korkeimmat pisteet saanut pääsee luokan "järjestäjäksi". Adichie oli saanut parhaat pisteet, mutta opettaja oli kertonut, että "järjestäjä" ei voi olla tyttö. Toiseksi parhaat pisteet saanut oli poika ja pääsi näin järjestäjäksi. Opettaja oli automaattisesti olettanut, että parhaat pisteet saava on miespuolinen. Adichie antaa myös esimerkin toisin päin, että ulos mentäessä miehen oletetaan maksavan molempien ruokailut. Eikä hän näe tässäkään tasa-arvon toteutuvan.

Kirjoittaja on nigerilainen ja toki näin suomalaisena moni asia on tasa-arvon kannalta paremmin täällä kuin kirjan esimerkeissä, mutta pointti onkin se, että ei ole reilua arvottaa ihmisiä vain sukupuolen perusteella ja sitä tapahtuu jatkuvasti - niin miesten kuin naisten osalta. Eriarvoisuutta syntyy monesta muustakin asiasta kuten sosiaalisesta asemasta ja varallisuudesta, mutta se ei tee sen hyväksytymmäksi eriarvoittaa sukupuolen takia. 

Kaikki samalle viivalle ja kohti parempaa maailmaa. Adichie osaa pukea hienosti sanoiksi sen mistä feminismissä on oikeasti kyse. 

*****

Alkuperäinen ilmestymisvuosi: 2014

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ai joo, nyt hiffasin..hetki meni! :D Kirjasto aina välillä sijoittaa strategisiin paikkoihin noita lappujaan, mutta johonkinhan ne on tietty pakko aina läntätä.

      Välillä kyllä ärsyttää kun takakannen juonikuvaus on lähes kokonaan peitetty, mutta kai siihenkin sitten on ollut omat kirjaston henkilökunnan tietämät syynsä, miksi juuri siihen se lappu on pitänyt laittaa.

      Poista
    2. Olen törmännyt tuohon samaan useammin kuin haluan edes myöntää. Ärsyttäähän se väliin, mutta enpä ole riehumaan asian tiimoilta viitsinyt ruveta, vaikka mieli olisi ehkä hitusen tehnytkin.

      Poista
    3. joo, minäkin olen antanut raivon kyteä vaan hissukseen sisälläni. :D

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.