sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 4. elokuuta 2019

American Teen (2008)

American Teen on dokumenttielokuva indianalaisista viimeisen vuoden lukiolaisista. DVD:n takakannessa elokuvaa kuvaillaan tosielämän The Breakfast clubiksi. Pituutta pätkällä on 95 minuuttia, joten soveltuu Helmet-haasteen kohtaan: 47. "Elokuva on alle 100 minuttia".

Ensinnäkin luulin koko ajan elokuvaa katsoessani, että se on mokumentti. Olin enemmän kuin yllättynyt kun huomasin, että se onkin luokiteltu dokumentiksi. Minun on vaikea uskoa, että elokuvaa ei oltaisi hyvin pitkälle käsikirjoitettu. Katsoessani ajattelin, että onpas osiin onnistuttu valitsemaan uskottavat tyypit; koulun suosituin poika on ihan kivan näköinen, mutta ei kuitenkaan mikään Hollywood-tähti. Ja koulun suosituin tyttö onkin aika "poikatyttömäinen" eikä mitenkään mustavalkoisen pahis. Tämä tuntui virkistävältä. 

Mokumenttina elokuva on hyvä ja ihmisten elämiin samaistuu. Olisin voinut katsoa elokuvaa vielä ainakin tunnin lisää. Kukin päähahmoista oli omalla tavallaan mielenkiintoinen ja monitahoinen. Dokumentiksi tätä ei kuitenkaan mielestäni voi missään mielessä kutsua. Sen verran näytellyiltä jotkin kohtaukset kuitenkin tuntuivat. Ja kamera tuntui löytävän tien aina kaikkiin nuorten elämien käännekohtiin.

Elokuvan keskiössä ovat siis viisi nuorta. Megan Krizmanich on suosittu nuori nainen, joka haluaa tiettyyn lääkikseen, koska hänen perheestään miltei kaikki ovat sinne menneet. Jake Tusing on tietokonepelejä pelaava nörtti, jonka epämuodikkaan hiusleikkauksen suorittaa tämän äiti. Colin Clemens on koripalloa pelaava kaikkien kaveri, jonka on pakko saada urheilustipendi, jotta pääsisi collegeen, koska tämän Elviksenä esiintyvällä isällä ei ole siihen varaa. Mitch Reinholt on hottis, jolla on myös älyä ja Hannah Bailey on taiteilijaluonne, jota ei kiinnosta mitä muut hänestä ajattelevat. 

Alku tuntui hieman kömpelöltä katsottavalta, mutta kun elokuva pääsi vauhtiin oli se hyvinkin nautittava.

***1/2

Ohjaaja: Nanette Burstein (The Kid Stays in the Picture, Going the Distance)
Pääosissa: Hannah Bailey, Jake Tusing, Megan Krizmanich, Colin Clemens, Mitch Reinholt 
Kesto: 1h 35min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.