sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 3. lokakuuta 2015

960/1001 The Sixth Sense (1999)

Kuudes aisti (The Sixth Sense) on M. Night Shyamalan kuuluisuuteen siivittänyt kauhuelokuva twistillä™.

Pienen Cole-pojan (Haley Joel Osment) yksinhuoltajaäiti (Toni Collette) on huolissaan, koska poikansa ei käyttäydy normaalisti. Apuun tulee lasten psykologi Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis), joka yrittää ymmärtää Colen ongelmaa. Crowe saa tietää, että pojalla on salaisuus, jonka hän paljastaakin kollektiiviseen muistiimme pinttyneellä lauseella:

I see dead people

Danny Wahlbergin voi nähdä lyhyesti alussa Malcolmin entisenä potilaana, jota hän ei osannut auttaa. Malcolmin vaimoa esittää Olivia Williams.

Cole ja Crowe
Oli hauska katsoa elokuva nyt pitkän ajan jälkeen uudelleen kun tiesi (oletan nyt että kaikki suomenkielentaitoiset ihmiset tietävät tämän enkä spoilaa mitään) että Bruce Willisin esittämä psykologi on itsekin kuollut ja vain Haley Joel Osmentin esittämä Cole voi tämän nähdä. Kohtaukset  on tehty nerokkaasti niin, että jos yllä olevaa totuutta ei tiedä, ei osaa epäillä ettei kukaan poikaa lukuunottamatta näe kuollutta päätohtoria. Muistan kun kävin katsomassa elokuvan teatterissa sen tuloaikanaan olivat kaikki, itseni mukaan lukien, leffasta tulleet ihan "mind-blown" siitä mitä olivat juuri nähneet. Shyamalan sanoi itsekin haastattelussaan, että normaalisti kriitikot tai ihmiset yleisesti möläyttävät nämä jutut, mutta Kuudennen aistin loppuyllätystä ei kukaan halunnut pilata keneltäkään. 


Danny Wahlberg omistautui noin 5 minuutin rooliinsa, jossa hän esittää Crowen vanhaa potilasta. Hän valmistautui rooliinsa äärimmäisellä painon pudotuksella. Hänellä on keskeinen rooli elokuvan tapahtumien kulussa ja hänen heittäytyminen myös luo sopivan jännitteen elokuvan tunnelmaa varten. Toni Collette on hyvin samaistuttava hahmo äitinä, joka ei ymmärrä mitä hänen pojalleen tapahtuu eikä siis osaa tätä auttaakaan.Tulkinta on vakuuttavaa. 

Haleyn ja Brucen keskinäinen työskentely on miltei maagista. Kuudennesta aistista olisi saanut helposti epäuskottavan ja typerän sen yliluonnollisen aspektin takia, mutta vahvat roolisuoritukset molemmilta päätähdiltä tekivät käsikirjoitukselle kunniaa. Harmi että lapsitähdeksi profiloitunut lahjakas Osment ei ole saanut hirveästi näkyviä rooleja lapsuutensa jälkeen. Julkisuudessa hänen naamansa on näkynyt lähinnä "nerokkaissa" artikkeleissa joissa kauhistellaan hänen aikuistunutta ulkonäköään. Joo, minäkin näytän samalta nyt kuin 23 vuotta sitten...not!

Kuudes aisti jaksaa vieläkin hämmästyttää laadukkuudellaan. 

****

Haalistunut Kuudes aisti -lippuni kalenteriin liimattuna
Ohjaaja: M. Night Shyamalan (Wide Awake, Unbreakable)
Pääosissa: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette
Kesto:107min
Valmistusmaa:USA

4 kommenttia:

  1. Tässäpä leffa, jonka voi katsella vain ja ainoastaan sen yhden kerran. Lähinnä tuon lopputwistinsä takia. Sitä kun ei oikein voi ilman dementiaan sairastumista nimittäin unohtaa... :D

    VastaaPoista
  2. Joo, ei se yllättämään pääse, mutta aika mukavasti meni vaikka lopun tiesikin! :D

    VastaaPoista
  3. Minä onneksi onnistuin katsomaan elokuvan siten, että lopputwistiä ei minulle oltu paljastettu. Ja tämä oli sentään vuonna 2013, että kyllä siinä aikaa olisi se ollut tulla selville, mutta onneksi pysyin pimennossa. Sittemmin The Mistit ja muut onkin minulta spoilattu, että niitä ei olekaan ollut mikään tarve katsoa...

    VastaaPoista
  4. No se on jo aika hyvin, että onnistuit välttämään juonipaljastuksen vuoteen 2013 saakka! Ikävää on kun elokuvat spoilataan. Minultakin spoilattiin elokuva Soylent green kertomalla, että mitä se Soylent green on.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.