sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

After Earth (2013)

After Earth on isä ja poika -duon tähdittämä sci-fi-elokuva, jonka idean Will Smith on kehitellyt. 

Ihmiset ovat jättäneet maapallon asumiskelvottomana noin tuhat vuotta sitten. Uudeksi asuinpaikaksi on valikoitunut planeetta nimeltä Nova Prime. Cypher Raige (Will Smith) ottaa vaimonsa painostamana poikansa Kitain (Jaden Smith) mukaan työmatkalleen avaruuslennolle, jonka tarkoituksena on viedä hirviö - Ursa - turvalliselle maaperalle harjoitusvastukseksi. Ursa näkee ainoastaan pelon (muuten sokea). 

Avaruuslento menee kuitenkin pyllylleen kun asteroidisade tuhoaa aluksen. Ainoat eloonjääneet ovat Cypher sekä Kitai. Cypherin molemmat jalat ovat mäsänä, joten kauas tippuneen koneen peräosassa olevan hätämajakan voi hakea vain nuori 13-vuotias Kitai. 

Kitailla on paljon todisteltavaa sotilaskomentajaisälleen, että hänestä on myös ainesta selviytyä. Haastavan matkasta tekee rajallinen määrä myrkillisessä ilmassa hengittämiseen tarkoitettuja hengitysampulleja  sekä vapaaksi päässyt Ursa. 

Kitai keksii keinon hallita pelkonsa Ursan edessä
After Earth on saanut paljon kuraa osakseen, joten odotukseni olivat erittäin alhaalla. Elokuvan alku vastasikin näitä odotuksia ja olin pitkästyä jo heti alkuunsa pitkiin alustuksiin sekä puisevaan näyttelemiseen. Kun alus vihdoin haaksirikkoutui maapallon pinnalle, niin alkoi seuraaminen muuttua kiinnostavammaksi. Jaden Smith toi tunneskaalansa hyvin esiin ja Willinkin vakava näytteleminen parani. Komedioissa kunnostautunut Will taisi ottaa hommansa vähän liiankin vakavasti, heh. Ymmärrettävästi elokuvaa on arvosteltu nepotismista: rikas isukki kehittelee elokuvan itselleen ja pojalleen. Tämä ei ole kuitenkaan Jadenin syy eikä hän ollut minusta edes näyttelemisessään huono. Hän oikeastaan vakuutti jo nuorena karate kidinä samannimisessä tarpeettomassa jatko-osassa. Ei hän mikään Dustin Hoffman ole, mutta ikäänsä nähden suoriutui hyvin pääosastaan. Ainakin paremmin kuin se Airbenderin poika.

After Earth on ihan kiva "coming to age" -tarina, jossa nuori poika kokee haasteita yrittäen selvitä niistä yksin. Poikaa kuitenkin odotti jonkin verran outoja juonenkäänteitä. En ihan ymmärrä sitä, että miksi Shyamalan, tai Will Smith, halusi niin paljon aggressiivisia tai kuolleita eläimiä elokuvaansa.

Ei mikään mestariteos, mutta ihan ok.

**1/2

Ohjaaja: M. Night Shyamalan
Pääosissa:Jaden Smith, David Denman, Will Smith
Kesto:100min
Valmistusmaa:USA

3 kommenttia:

  1. Cypher Raige.... bwhahhhahaaa!!! :D

    VastaaPoista
  2. Käydessäni viikko takaperin kirppiksellä oli tämä yksi niistä elokuvista jotka otin käteeni aikeissani ostaa sen, mutta sitten laitoin sen takaisin pöydälle ja päätin että en.

    VastaaPoista
  3. T: joo, loisto nimi! :D

    N: Elokuvassa on niin outoja juonihommeleita, että ihan kuriositeettina kannattaa katsastaa!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.