sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

The Last Airbender (2010)

Muistan kun The Last Airbender tuli teattereihin ja sai murska-arvostelut. Harmittelin sitä, ettei ohjaaja M. Night Shyamalanilla onnistunut vieläkään. Pari floppia on ihan sallittavaa useamman hyvän leffan jälkeen, mutta Shyamalan alamäki vaikutti vain jyrkkenevän kohti rotkon pohjaa. Sainkin vasta näin 5 vuoden jälkeen katsottua tämän vaikka aikaisemmin Shyamalan uuden elokuvan näkemistä odotin kuin kuuta nousevaa. The Last Airbender perustuu animaatiosarjaan Avatar: The Last Airbender. 

Aluksi meille kerrotaan fantasiamaailman puitteet: Oli ennen eri kansoja, joista joillakin yhteisön jäsenillä oli elementin muokkaamisen kykyjä; tulikansa, vesikansa, ilmakansa sekä maakansa. Kansat elivät sovussa avatarin avulla, jolla oli kyky muokata kaikkia elementtejä. Ilmakansan keskuudessa ollut avatar Aang (Noah Ringer) karkasi kansaltaan ja jäi jäähän säilyksiin. Tällä välin tulikansa otti hallinnan ja valloitti muiden kansojen alueita. Ilmanmuokkaajien kansan he tappoivat kokonaan, koska tiesivät, että avatar on ilmakansalainen. Avatar oli kuitenkin tuolloin jäässä säilössä, josta hänet löysivät vesikansaan kuuluvat sisarukset Katara (Nicola Peltz) sekä Sokka (Jackson Rathbone) useita vuosikymmeniä myöhemmin. 

Muun muassa Irohin (Shaun Toub) ja Zhaon (Aasif Mandvin) johdolla käyvä tulikansan sotakoneisto jahtaa Kataran ja Sokan suojelemaa avataria jonka tiedetään palanneen kansojen keskuuteen. Hänet halutaan vangita, koska kuollessaan avatar reinkarnoituisi ja hänet täytyisi taas etsiä käsiin. Zhao on jopa valmis tappamaan kuun hengen (kala), koska vesikansa saa yöaikaan enemmän voimaa. 

Viimeinen airbender vauhdissa
Shyamalan suunnitteli The Last Airbenderistä pidempääkin elokuvasarjaa ja elokuvan alussa onkin maininta, että se on "kirja yksi". Flopistaan huolimatta kakkososan tulosta on huhuiltu. Mikä sitten on Airbenderissä niin huonoa? No miltei kaikki. Eeppiset puitteet omaava elokuva lukuisine näyttelijöineen oli selkeästikin liikaa intiimeissä tilanteissa kyvykkääksi ohjaajaksi kunnostautuneelle Shyamalanille. 

Miltei kaikki näyttelijät, Shaun Toubia lukuunottamatta, olivat täysin tyhjiä kuoria jotka eivät kyenneet välittämään tunnetilojaan katsojalle. Useat kohtaukset olivat koomisia kun käsikirjoituksen mukainen repliikki oli vahva, mutta sen ulosanti yhtä sykähdyttävä kuin kylmä rätti päin katsojan naamaa.

J.L. Reate ja Nooah Ringer molemmat born in the U.S.A
buddhalaisuudesta teologiaa lainaavan maailman "viimeinen ilman taivuttaja" asui Shaolin-luostarin kaltaisessa munkkiyhteisössä. Kungfumainen viittelöinti näytteleekin suurta osaa elementtien hallitsemisessa. Tähän kulttuuriin viitaten mielestäni itä-aasialaisen näköinen lapi olisi sopinut paremmin elokuvan nimiosaan. Jotenkin elokuvan "Kultainen lapsi" nimiroolissa ollut J.L Reate olisi luonut heti enemmän uskottavuutta kuin Nooah Ringernin ulkoinen look. Hänessä kun ei tuntunut olevan mitään mystistä.

Pahin kaikista oli kuitenkin Sokkaa näytellyt Jackson Rathbone. Hänen näyttelemisensä oli niin huonoa, että se oli erittäin häiritsevää. Jos joku olisi huutanut "Sokka irti", niin hän olisi jäänyt paikoilleen suu auki ja silmät seisoen päässä. Siinä märässä rätissäkin on enemmän luonnetta. Silmiini ei ole sitten Giglin sattunut niin paljon katsoa kun joku elokuvassa "näyttelee". 

Tietokoneanimointia oltiin käytetty ahkerasti ja jotkin maisemat olivatkin ihan ok. Idea oli taas ihan kiva kuten muissakin Shyamalanin flopeissa, mutta toteutus ontui nyt tosi pahasti.

Kehno.

*

Ohjaaja:M. Night Shyamalan (The Sixth sense, Unbreakable)
Pääosissa: Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone
Kesto:102min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Aiheutit minulle juuri pienenmoisen ikäshokin, kun tajusin, että vuodesta 2010 on tosiaan jo viisi vuotta!

    Itseä on kanssa tämä leffa kiinnostanut, mutta juurikin noiden murskaavien arvostelujen takia on sitten jäänyt välistä tämä - pitäisikin varmaan katsoa ihan vain siksi, että voisin todeta yhdynkö negatiivisiin mielipiteiisin!

    Btw repesin täysin kun totesit: "ulosanti yhtä sykähdyttävä kuin kylmä rätti päin katsojan naamaa" xD

    VastaaPoista
  2. No joo, en itsekään meinannut uskoa, että siitä nyt jo viisi vuotta on! Kannattaa katsastaa, löytyy flixistä, niin saat kokea tuon sykähdyttävän tunteen itse! :D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.