sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Merlin: Season 5 (2012)

"In a land of myth, and a time of magic, the destiny of a great kingdom rests on the shoulders of a young boy. His name... Merlin..."

Merlin-sarjan viidennen ja viimeiseksi jääneen kauden edeltävät arvostelut löytyvät numeroiden takaa: 1., 2., 3. ja 4.

Viides kausi sisältää jaksot 1-13.



Levy 1, jaksot 1-3

Arthur's Bane: Part One

Morgana (Katie McGrath) ja velho Ruadan (Liam Cunningham) ovat vanginneet ritarit Percivalin (Tom Hopper) sekä Gwainen (Eoin Macken). He pakottavat ritarit louhimaan Ismeren maata löytääkseen mystisen avaimen. Arthurin (Bradley James) ja Merlinin (Colin Morgan) johtama etsintäpartio lähtee hakemaan ritareita kun Merlin saa vinkin druidilaiselta näkijältä, että Arthurin kuolema on lähellä eikä hänen kannattaisi Ismereen suunnata. Sillä aikaa pahan Ruadan velhon tytä Sefa (Sophie Rundle) on soluttautunut Camelottiin Guineveran (Angel Coulby) palvelijattareksi.

Kausi aukeaa synkkänä ja suorana jatkumona nelosen tapahtumille. HIeman turhan tasapaksua synkistely kuitenkin on.

**1/2

Arthur's Bane: Part Two

Arthur ja Merlin jäävät Morganan miesten ansaan. Kiinniottajien joukossa on Mordred (Alexander Vlahos), joka auttaa miehiä, koska Arthur pelasti kerran hänen henkensä. Sefan petollisuus selviää ja Gwen tuomitsee hänet kuolemaan. Tuomio on kuitenkin vain hämäystä houkutellakseen tämän isän, Ruadan, Camelottiin.

Gwaine kohtaa Morganan vankina taikaolennon, joka pelastaa hänen henkensä. Taikaolento osoittautuu avaimeksi jota Morgana etsii. Mordred vahingoittaa Morganaa ja Arthut tekee hänestä ritarin. Merliniä arveluttaa Mordredin motiivit. 

Mukavan vauhdikas seikkailujakso, jossa tapahtui paljon. Taikaolento oli aika kökösti tehty alien look alike, mutta annettakoon se anteeksi.

***1/2



The Death Song of Uther Pendragon

Arthur saa kuolevalta naiselta torven, jolla voi kutsua henkimaailmaa. Merlinin opettaja Gaius (Richard Wilson) varoittelee torven mahdista. Arthur päättää kuitenkin manata isänsä Utherin (Anthony Head) kuolleista. Arthur ottaa henkimaailmasta mukaansa jotain epätoivottua, joka aihettaa onnettomuuksia Camelotissa. 

Jakso kummittelevasta Utherista jäi hieman latteaksi. 

**1/2

Levy 2, jaksot 4-6

Another's Sorrow

Utherin kuolemasta vastuussa ollut Odin valtaa Nemethin, jonka prinsessa Mitihian (Janet Montgomery) on pakotettu menemään Camelotiin pyytämään apua kuningas Arthurilta valeasuinen Morgana mukanaan. Morgana kiristää Mithiania tämän isän hengellä kun Arthur ritareineen kävelee Morganan virittämään ansaan.

Merlin esittää suurta osaa Arthurin pelastamisessa.

Morgana oli hauska nähdä pitkästä aikaa hieman erilaisemmassa roolissa vanhana naisena.

***



The Disir

Arthurin lähentyminen Mordredin kanssa ei miellyttä Merliniä. Arthur ottaa Mordredin mukaansa etsintäretkellä valkoisille vuorille jossa he jahtaavat ja murhaavat velhon, joka antaa Arthurille riimikiven, joka on Gaiuksen mukaan merkki siitä, että jumalat ovat julistaneet sodan Arthuria vastaan.

Arthur menee tapaamaan noitien trioa, jotka kehottavat Arthuria ottamaan vanhan uskonnon omakseen. Mordred haavoittuu noitien toimesta ja Arthurin pitää valita haluaako hän Mordredin terveeksi hyväkymällä noituuden vai kunniottaa isänsä toivetta taikavapaasta Camelotista.

Mukavan mystinen jakso. Mordredin todellinen luonne jää askaruttamaan.

***

The Dark Tower

Morgana kidnappaa Gwenin, joka saa Arthurin suunnitlaan. Etsintäpartio lähtee aamunkoitteessa. Morgana on lukinnut Gwenin tyrmään, jonne vievä tie on kivikkoinen. Kuolema vie yhden Arthurin pyöreän pöydän ritareista ja Morgana on saanut Gwenin mielen pauloihinsa.

Jännä jakso!

***1/2



Levy 3, jaksot 7-9

A Lesson in Vengeance

Gwen toimii Morganan lähettiläänä muurien sisäpuolella. Morgana yrittää tappaa Arthurin Gwenin avustuksella, mutta yritys epäonnistuu. Merlin alkaa epäilemään, että tekijä on joku tuttu. Morgana kuitenkin uusii Gwenin avulla murhayrityksensä ja toisella kerralla Morgana onnistuukin myrkyttämään Arthurin.

Jaksossa voi nähdä hulvattoman vierailun Emrysiltä (Merlin vanhana velhona).

Kivaa, että Gwen saa hieman muutakin roolia kuin olla vain hyvä kuningatar. Mielenkiintoinen jakso.

***1/2

The Hollow Queen

Arthur ei vieläkään tiedä etttä Gwen on petollinen ja syyllinen hänen miltei kuolemaansa. Merlinin pitää kuningatarta silmällä. Druidi poika pyytää Merliniltä apua siskonsa pelastamiseksi, mutta käykin ilmi että se on vain Morganan juoni poistaakseen Merlinin pelistä poista.

Arthur pitää Camelotissa neuvotteluita toisen kuningaskunnan kanssa luodakseen yhtenäsempää kuningaskuntaa sekä käydäkseen keskustelua Morganasta lordi Sarrumin kanssa. Morgana oli hänen vankinaan kaksi vuotta. Gwen käy kuitenkin hänen kanssaan omia neuvotteluitaan - Arthurin henki on vaarassa.

Koukuttava jakso.

****




With All My Heart

Arthur saa tietää Gwenin olevan Morganan pauloissa. Merlin lähtee hakemaan keinoa lumouksen murtamiseen. Valkoisen jumalattaren loitseminen sekä pyhässä padassa puhdistautuminen osoittautuu ainoaksi keino. Merlin ja Arthur lähtevät kahdestaan viemää Gweniä rituaaliin, mutta Mordred saapuukin Merlinin harmiksi seuraan.

Merlin tekee hykerryttävän drag-roolin naispuolisena velhona.

****

Levyt 4, jaksot 10-13

The Kindness of Strangers

Morgana haluaa etsiä käsiinsä Emyryksen, joka tuntuu pilaavan jokaisen hänen suunnitelmansa. Taikuutta omaava nainen auttaa Merliniä pakenemaan ettei hänen henkilöllisyytensä Emyryksenä paljastu. Henkiä menee asian puolesta.

Hieman täytejaksomainen vaikka kuljettikin tarinaa hieman eteenpäin. Ihan kiinnostava.

***



The Drawing of the Dark

Mordred huolestuttaa Merliniä kun Arthur tuomitsee Mordredin mielitietyn kuolemaan. Morderdilla kasvaa viha sisällä ja ennustus alkaa käymään toteen. - Mordred ei ole luotettava. Morgana saa tietää että Emyris on Merlin.

Asiat alkavat rullaantua loppua kohden.

***

The Diamond of the Day: Part One

Mordrd on keksinyt keinon, jolla imeä taikavoimat ihmisestä pois ja hänellä onkin aikomis tehdä tämä Merlinille istuttamalla taikavoimien imijä Camelottiin. Morganan ja Mordred hyökkäävät Camelottiin kun Merlin on avuttomana ilman  maagisia kykyjään.

Merlin hakee kristalliluolasta ratkaisua magian menetyksenseensä. Arthur  taistelee pitkästä aikaa ilman Merliniä rinnallaan, mutta Merllin keksii keinon auttaa.

Eeppistä taistelua, magiaa ja elämää suurempia tunteita, oi kyllä.

****

The Diamond of the Day: Part Two

Juuri kun taistelu Camelotin tulevaisuuden ja Morganan välillä käy epätoivoikseksi ratsastaa Emrys apuun. Arthur saa vihdoin tietää, että Merlin on velho. Arthur on saanut miekan sirpaleen sisäänsä ja ainoa keino sen poistamiseen on Avalonin pyhillä vesillä. Morgana harventaa ritareiden rivejä Gwainin verran.

Sarja saa synkän lopun.

****

Katsoin nyt tämän viidennen kauden uudelleen. Ensimmäisen kerran katsoin sen vuonna 2012 tai 2013 kun viides kausi oli uunista tuore. Silloin se oli minulle suuri pettymys. Hassua miten joskus sarjan katsomisaika saattaa vaikuttaa miten sen näkee ja kokee. Nyt vuonna 2015 kun katsoin kauden uudelleen, niin se olikin paljon parempi kuin muistin. Muutamaa huippujaksoa lukuunottamatta ei taso kuitenkaan yltänyt ihan edeltävään kauteen.
 
Annan kaudelle kokonaisarvosanaksi ***

Haikeaa, että vitonen jäi aikoinaan viimeiseksi kaudeksi, mutta toisaalta kivaa ettei sarja mennyt liian Kauniiksi ja rohkeiksi. Sarjan viimeinen kohtaus jossa Merlin on vanhana nykymaailmassa tuntui typerältä. Arthuria, Gaiusta sekä Emrystä tulee silti ikävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.