sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Goon (2011)

Goon perustuu jääkiekkoilija Doug Smithin persoonaan. 

Doug Glatt (Seann William Scott) on korkeastikoulutetun perheen vähemmän älykäs vesa. Vanhemmat (isä: Eugene Levy) toivoisivat Dougin suuntaavaan lääkäriksi tai juristiksi, mutta hän kokee kykynsä piilevän fyysissä voimissaan hyödyntäen niitä muun muassa pokena.

Dougin kaveri Pat (Jay Baruchel) pitää jääkiekkoväkivaltaan keskittyvää nettisivustoa. Doug on seurana yhdessä jääkiekko-ottelussa, jossa päätyy kahakkaan jäähylle joutuneen pelaajan kanssa. Valmentaja huomaa hänessä potentiaalin ja palkkaa tämän riveihinsä. Doug pääsee pian pikkuliigasta tunnetumpaan seuraan.

Doug auttaa epämotivoitunutta joukkuettaan kiven kovilla nyrkeillä ja saa muutkin uskomaan voiton mahdollisuuteen. Koko elokuvan ajan kulkevana jännitteenä on odotus siitä, koska Doug ja eläkkeelle siirtyvä väkivaltatykki (Liev Schreiber) kohtaavat jäällä. 

Seann William Scott Dougina ihastuksensa kanssa
En ole kovinkaan suuri Seann William Scott fani, joten odotukseni olivat alhaalla. Ilokseni kuitenkin huomasin, että elokuvaan itsensä lihottanut ja muskeloittanut Scott ei ensinnäkään näyttänyt itseltään eikä toisekseen ollut ollenkaan huono. Elokuvan yhtenä käsikirjoittajana toiminut sekä sivuosassa ollut Jay olisi voinut jäädä kameran toiselle puolelle, koska käsikirjoitus toimi siinä missä hänen kiroilevan pikku rääpäleen rooli tuntui toistolta hänen muista töistään.  Muut roolit toimivat kuitenkin täydellisesti. Dougin "lutkan puoleinen" ihastuksen kohde Alison Pill  oli sopivan raikas eikä imelöittänyt tarinaa. Yksinkertaisen Dougin solmima suhde häneen oli suorastaan suloinen. Liev myös naulasi eläkkeelle jäävän "yhden tempun ponin" roolin uskottavasti. Kim Coetesin jäätävät silmät aiheuttavat minulle aina väristyksiä ja valmentajaksi hänen olemuksensa istui kuin hansikas. 

En erityisesti seuraa jääkiekkoa eikä väkivaltakohtaukset jäällä olleet mitenkään suuria nautinnon aiheita, mutta eivät ne kuitenkaan tuntuneet tylsiltä tai tarkoituksettomilta kun elokuva kuitenkin kertoi tästä jäällä lähinnä nyrkkiä käyttävästä hepusta, joka ei edes kunnolla osannut luistella. Pohjois-Amerikkalaisten jääkiekossa taitaa olla muutenkin hieman löyhemmät säännöt kuin meillä täällä Euroopassa. En oikeastaan edes tiennyt, että jonkun pelaajan rooli voi olla vain pelkkä lättyyn lämääjä. Osasyynä siihen ettei väkivalta tuntunut niin pahalta oli se, että Dougin hahmo oli niin kiltti ja puhtain motiivein toimiva kaveri. Virkistävää katsoa elokuvaa,  jossa ei ole perinteisessä mielessä hyvä-paha vastakkain asettelua.

Yllättävän hyvä; tarjosi komediaa, draamaa, toimintaa ja romantiikkaa. Erityisen hauska kohtaus oli kun Dougin päälle lensi roska ja hän selitti ihastukselleen kuinka näin on tapahtunut aikaisemmin ja summasi sen: Garbage blows in my face sometimes

****

Ohjaaja: Michael Dowse (It's all gone Pete Tong, Take me home tonight)
Pääosissa:Seann William Scott, Jay Baruchel, Alison Pill
Kesto:92min
Valmistusmaa:USA, Kanada

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.