sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

The Wiz (1978)

Vihattu ja rakastettu Taikuri Oz (The Wiz) jakaa vahvasti mielipiteitä. Enemmistö taitaa löytyä vihaajista, mutta elokuvalla on vahva kulttiseuraajien joukko.

The Wiz on uusintaversio Ihmemaa Oz -elokuvasta. The Wizissä ollaan vain modernimmassa kaupunkiympäristössä ja koko elokuvan näyttelijäkaarti koostuu tummaihoisista. Monelle afrikanamerikkalaiselle, ainakin keskustelupalstojen perusteella, elokuva on ollut ennen kaikkea osa "mustaa kokemusta" ja tärkeä elokuva siinä mielessä. Hirveästi ei fantasiaelokuvia tummaihoisilla näyttelijöillä ollut aikaisemmin muutenkaan tehty. Katsojalle on kuitenkin tärkeää samaistua jollain tavalla elokuvan hahmoihin.

Elokuvan 24-vuotiasta New Yorkin Harlemissa elävää Dorothya esittää päälle kolmikymppinen Diana Ross, joka ei ole uskaltanut lähtemään naapurustostaan parempaan työpaikkaan. Jahdatessaan karannutta Toto-koiraansa joutuu Dorothy pyörteen kauttaa mystiseen maailmaan - Oziin. Siellä hän kohtaa muun muassa Variksen pelättimen (Michael Jackson), Peltimiehen (Nipsey Russell) ja Leijonan (Ted Ross). Kaikki neljä tarvitsevat kukin jotain ja lähtevät pyytämään näitä asioita "The Wiziltä" eli Ozin taikurilta (Richard Pryor). Dorothyn toiveena on vain päästä kotiin.

Ihmejengi
Luurankomainen, näyttelemään kykenemätön ja rooliin liian vanha Diana Ross pilaa elokuvan minulle heti alkuunsa. Hänessä ei ole yhtää sitä sinisilmäisyyttä jota rooli vaatisi kun hän kohtaa tämän mielikuvitusmaailman ja tapaa uusia  ihmeellisiä asioita sekä hahmoja. Ihan hyvä lauluääni tällä on, mutta ei kyllä mitään muuta annettavaa. Ilmeisesti Diana oli puskenut itsensä rooliin käyttäen Michael Jackson -korttia; jos minä en esiinny, niin ei Michaelkaan. Tosin tämä on vain huhu. 

Luonnollisen väristä ja energistä Michael Jacksonia oli yhtäaikaisesti iloista sekä surullista katsella. Toisaalta oli kiva nähdä hänet "omana itsenään" ja hänelle sopivassa roolissa, mutta toisaalta taas surullista kun tietää mihin hänen tulevaisuutensa johti. Peltimiehelläkin oli hetkensä, mutta paras oli minusta leijonaa esittänyt Ted Ross. Hänen miltei dragqueenmäinen esiintymisensä tämän esittelylaulussaan oli ihan parhautta. Pryorin rooli elokuvassa oli minimaalinen ja unohdettava. Lena Horne esitti elokuvan hyvää haltijatarta Glindaa ja otti itselleen myös parhaimman biisin palkinnon. Oli tosin Michael Jacksoninkin Ease on down the road -kappalekin erittäin viihdyttävä.




Elokuvassa oli joitain hyviä kohtauksia sekä biisejä, mutta kokonaisuudessaan aikamoinen mahalasku. Vaikea uskoa, että The Wiz on synkkiin rikoselokuviin suuntautuneen Sidney Lumetin ohjaustyö.

**1/2
Pääosissa:Diana Ross, Michael Jackson, Nipsey Russell 
Kesto:134min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Sitä se kyllä oli. Elokuva ei ainakaan sortunut lokeroittamiseen kun ei oikein saanut selvyyttä että kenelle elokuva oli loppupeleissa suunnattu.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.