sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Punainen kuin veri -kirja (2013)

Lumikki-satuun pohjautuvan trilogian avaa Salla Simukan kirjoittama Punainen kuin veri. Kirja on esteettisesti kaunista katseltavaa ja sivun reunat ovat teemansa mukaisesti kirkkaasti punattu. Lasten ja nuorten kirjakategoriaan kuuluva teos kertoo suomenruotsalaisesta Lumikki Anderssonista, joka asuu yksin ja käy lukiota Tampereella. 

Lumikki pukeutuu ekoanarkistimaisesti eikä oikein sovi lukion klikkiytymiin. Kirja antaa ymmärtää, että Lumikilla on rankka menneisyys, jossa hän on saanut paeta ja pelätä. Lumikki sekoitetaan toisten ongelmiin kun todistaa luokkakaverinsa pesevän rahaa - kirjaimellisesti. Rahasotkussa mukana oleva koulun suosittu tyttö Elisa saa tietää, että Lumikki tietää löytämistään rahoista ja pyytää häntä tuekseen sekä selvittämämään mistä verinen rahasäkki olisi saattanut hänen kotipihalleen ilmestyä. Lumikki alkaa auttamaan Elisaa sekä hänen kahta kaveriaan vastentahtoisesti ja saa selville, että rahajäljet vievät kohti Elisan huumepoliisi-isää sekä venäläistä mafiaa.

Siitä on pitkä aika kun olen viimeksi lukenut kirjaa, joka on suunnattu kasvavalle nuorelle. Tässäkin kirjassa toistui sama kaava, jossa nuori kokee itsensä erilaiseksi eikä ole kuin "toiset tytöt".  Teoksessa myös tuntui välillä hieman väkinäiseltä yrittämiseltä kehittää yhtäläisyyksiä perinteiseen Lumikki-tarinaan. Kliseistään huolimatta Lumikkia luki ihan mielellään ja sivut kahlasi nopeasti läpi. Lumikin hämärä menneisyys jäi myös mietityttämään. Sarjan toinen osa Valkea kuin lumi sekä päätösosa Musta kuin ebenpuu ovat jo ilmestyneet.

***

Kirjoittanut:Salla Simukka
Pituus: 265s.
Kustantaja: Tammi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.