sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Sungnyangpali sonyeoui jaerim/ Resurrection of the Little Match Girl (2002)

"Tii-tii-ti-ti-ti-tii...rakastuin mä luuseriin." Korealaisesta elokuvasta Resurrection of the Little Match Girl voi kuulla suomalaisen Nylon Beat -yhtyeen englanninkielisen version kyseisestä biisistä. Siinä onkin sen meriitit. Alla olevasta youtube-videosta biisi löytyy noin minuutin kohdalta.


Ju (Hyun-sung Kim) haluaisi pelata ammatikseen tietokonepelejä, mutta on vain pahainen keittiöapulainen. Ju kohtaa kadulla onnettoman tytön (Eun-kyeong Lim), joka myy sytyttimiä elannokseen ja ostaa tältä säälistä yhden. Ju huomaa, että sytyttimessä on jonkinlainen numerosarja ja soittaa numeroon vain huomatakseen, että onkin tempautunut mukaan elämänsä videopeliin. Tarkoituksena on saada "sytkärityttö" rakastumaan itseensä ennen kuin tämä kuolee kylmyyteen. Tyttöä jahtaa aimo kasa porukkaa ja myös näiltä häntä olisi suojeltava. Peliä hallitseva "systeemi" pitää Ju:ta peliin kuulumattomana viruksena.

Sytkärit ei oikein mene kaupaksi, mutta ne tarjoilevat hyvää butaania
Olen nähnyt tämän elokuvan kerran aikaisemminkin Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla. Hämärästi muistin, että elokuva ei ollut kovinkaan mielenkiintoinen. Nyt uudelleen katsottuna voin todeta oikeastaan saman. Elokuvassa oli paljon mielenkiintoista estetiikkaa ja varsinkin sen alku oli hauskasti tehty kun Tulitikkutytön satu kerrattiin modernisti epilogissa. Tarinan rakenne oli kuitenkin liian hajanainen eikä jatkuvaa räiskimistä sekä sattumanvaraiselta tuntuvaa säntäilyä paikasta toiseen oikein jaksanut seurata. Elokuva myös muuttui luonteeltaa sen loppupuoliskolla ja tuntui, että muutamaa vuotta aikaisemmin ilmestyneestä Matrixista oli ammennettu vaikutteita saavikaupalla. Ju kun tavallaan pääsi Neon lailla "matrixiin" sisään ja paljasti "systeemin" ytimen. Hän pystyi myös manipuloimaan samalla tavalla ympäristöään kuten Neokin tajuttuaan miten Matrix toimii. Ehkä elokuva ihan tahallaankin parodisoi Matixia koska yhtäläisyydet olivat niin selkeät hidastettuja luoteja sekä pitkiä takkeja myöten. En kuitenkaan osaa sanoa. Sen verran sekavaa menoa. 

Sytkäritytön seikkailut tuntuivat myös ylivenytetyltä. Elokuvassa oli jopa kaksi eri vaihtoehtoa lopulle, joista se onnellinen versio oli niin tylsä, että silmät alkoivat jo lasittua ja elokuvan loppumista alkoi toivoa ihan tosissaan. Epäkiinnostavat näyttelijät eivät auttaneet asiaa. 

**

 Ohjaaja: Sun-Woo Jang
Pääosissa: Eun-kyeong Lim, Hyun-sung Kim, Jin-pyo Kim
Kesto:123min
Valmistusmaa: Etelä-Korea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.