sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 8. heinäkuuta 2014

Fail-safe (1964)

Pommin varjossa (Fail-safe) on Sidney Lumetin kantaa ottava elokuva ydinsotaan tai sotaan ylipäätään. Samaa aihetta käsittelevä Stanley Kubrickin ohjaama Dr. Strangelove ilmestyi samana vuonna. Siinä missä Kubrickin ote aiheeseen on huumori, niin Lumetin kuoleman vakava.

Kenraali Black (Dan O'Herlihy) näkee aina samaa painajaista härkätaistelusta ja kasvottomasta matadorista. Black tietää, että uni enteilee pahaa ja kun hän saa nähdä kasvot, niin silloin kuolema tämän korjaa. Black onkin Yhdysvaltojen puolustusministeriön hallintarakennus-Pentagonin ainoa henkilö, joka alkaa kyseenalaistamaan ydinaseiden suunnatonta tuhovoimaa sekä tietokoneita, jotka hoitavat arvioinnit ihmisten puolesta. Ydinsodan asiantuntija Groeteschele (Walter Matthau) puolestaan ylistää uutta teknologiaa ja hyväksyy mahdolliset ihmismenetykset kehityksen varjolla. 

Pentagon ja sotahuone joutuvatkin hälytystilaan kun jokin "tuntematon lentävä objekti" ilmestyy Yhdysvaltojen ilmatilaan. Objekti osoittautuu reitiltä eksyneeksi matkustajakoneeksi. Puolustusministeriö huokaisee helpotuksesta ja kutsuu pommittajansa takaisin. Pommikoneet saavat kuitenkin virheellisen koodin hyökätä Moskovaan. Yhteyden menetettyään, joudutaan kutsumaan presidentti (Henry Fonda) tekemään vaikeita päätöksiä ja ottamaan yhteyttä Neuvostoliiton päähän kertoakseen kuolettavasta erehdyksestä. Tästä alkaakin sydäntä kouriva jännitysnäytelmä.

Tulkki ja presidentti
Fail-safe on täydellinen jännäri, jossa on vahva sodan vastainen sanoma. Mustavalkoisen elokuvan värikontrasti kertoo osan tarinaa. Elokuvaa kerrotaan pääsääntöisesti kolmesta eri paikasta; sotahuoneesta, Pentagonista sekä pommikoneen ohjaamasto. Tapahtumat myös nähdään lähinnä jättimäiseltä kuvaruudulta, joka esittää tutkakuvaa pommittajista. Lumet kertoi dokumentissa, että hallitus taikka videokuvavuokraamot eivät suostuneet antamaan tämän käyttöön yhtään kuvamateriaalia oikeista hävittäjistä tai pommittajista. Niinpä aitoja lentokoneita ei nähdä juuri ollenkaan. 

Pentagonissa
 Henry Fonda on täydellinen presidenttinä ja hänen ilmeistään, eleistään ja painotuksistaan voi erottaa hienoimmatkin nyanssit ja hän saa ne juuri oikein. Myös Walterin esittämä sotaintoilija on hyvin rakennettu ja edustaa kaikkea sitä vaaraa ja uhkaa mitä maapallon elämän pyyhkimään kykenevät aseet voivat väärissä käsissä aiheuttaa.

Parhaimpia sodanvastasia elokuvia joita olen nähnyt. Siitä on tehty myös uusintafilmatisointi vuonna 2000 jota en ole nähnyt.

****

Pääosissa:Henry Fonda, Walter Matthau, Fritz Weaver
Kesto:112min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.