sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 23. toukokuuta 2013

This is England (2006)

Isoveljeni kehui minulle joskus aikoja sitten elokuvaa This is England ja nyt sitten vihdoin pääsin sen näkemään. Hieman American history X:n hengessä kerrottu skinhead-porukan kuvaus perustuu ohjaaja Shane Meadowsin omakohtaisiin kokemuksiin. Elokuvan pääosaa esittävän skinhead-piireihin päätyvän 12-vuotiaan pojan hahmon nimikin on lähellä ohjaajan - Shaun.

Etualalla Thomas Turgoosen esittämä Shaun
 Shaun (Thomas Turgoose) elää 80-luvun alun Englannissa. Häntä kiusataan koulussa ja on menettänyt isänsä Falklandin sodassa. Yksinäinen Shaun törmää sillan alla harmittomaan Woodyyn (Joseph Gilgun) ja tämän skinijengiinsä (yksi heistä on tummaihoinen). Asiat kuitenkin vakavoituvat kun Woodyn ystävä Combo (Stephen Graham) pääsee vankilasta. Combo on väkivaltainen ja äärinationalisti. Woody ei halua olla missään tekemisissä Combon aatteiden kanssa ja porukka jakautuukin kahteen leiriin. Kiihkeä Combo osaa vedellä oikeista naruista ja nuori Shaun päätyy hänen oikeaksi kädeksi. Shaun mielipide Combosta muuttuu kuitenkin nopeasti.

Stephen Grahamin esittämä Combo pitää kiihkomielistä kokousta
 Pääosaa esittänyt Thomas oli loistava ja täydellinen elokuvan pikkunatsin rooliin. Samoin Stephen Graham, joka oli oikeasti vakuuttava arvaamattomana kiihkoilijana. Oikeasti jopa hieman pelkäsin häntä ruudun takaakin. Elokuva oli myös hyvin kuvaava kuinka emotionaalisesti vammautuneita ja vanhempien ohjausta vailla olevia eksyneitä sieluja äärinationalistiset skinheadit ovat. Elokuva osoitti myös kuinka helposti nuori on värävättävissä mihin tahansa toimintaan, jos hän tuntee kuuluvansa porukkaan ja saa hyväksyntää mitä ei ehkä muualta saisi. Mielenkiintoista elokuvassa oli se kuinka se esitti skinheadit ei niin mustavalkoisesti. Elokuvan "hyvät" skinheadit eivät olleet rasisteja, joka (rasismi) ei ollutkaan skinhead-liikkeen alkuperäinen aate.

***1/2

Ohjaaja: Shane Meadows
Pääosissa:Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley
Kesto:101min
Valmistusmaa: UK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.