sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 21. toukokuuta 2013

Eräs joulutarina/Un conte de Noël (2008)

Kriitikoiden ylistämä ranskalainen elokuva Eräs joulutarina (Un conte de Noël) ei päästä katsojaa helpolla vaan antaa täyslaidallisen hajanaisia tarinoita ja selittelemättömiä kohtauksia. Toisin kuin elokuvan nimestä voisi päätellä kyseessä ei ole lämmin "jouluelokuva". Vuillardin perhe kokoontuu kyllä viettämään joulua yhteen, mutta se tapahtuu pakon saattelemana, sillä perheen matriarkalla Junonilla (Catherine Deneuve) on todettu syöpä. Perheen keskuudesta etsitään hänelle geneettisesti sopivaa siirrännäisen luovuttajaa. 

Henri ja Junon joulumessussa.
Vuillardin perhe on kylmä eikä Junon ole kodin hengetär vaan kyyninen ja kylmä nainen, joka ilmaisee suoraan Henri pojalleen (Mathieu Amalric), että ei rakasta tätä, mutta se ei pojalle tule yllätyksenä, koska ei hänkään äitiään. Tämä moderni perhe on kaukana idyllistä ja onkin karskin realistinen. Aina ei mene kuin elokuvissa. Loistavista Catherinen sekä Mathieun roolisuorituksista  huolimatta kaksi ja puolituntista elokuvaa oli pidemmän päälle rasittavaa katsoa. Vaikka onkin hienoa, että kaikki elokuvat eivät noudata Hollywood-elokuvan kaavaa, niin olisin nauttinut jonkinlaisesta selkeästä rakenteesta; alusta, keskikohdasta ja lopusta. Elokuva oli kuitenkin yhtä maanisdepressiivinen kuin sen hahmotkin ja säntäili ennalta-arvaamattomasti joka puolelle. Elokuvassa oli mustaa huumoria, joka toikin siihen mukavaa maustetta, mutta ehkä sitä ei ollut kuitenkaan minun makuuni tarpeeksi ollakseen kiinnostava. 

Catharine on kyllä upea nainen ja loistava näyttelijä. Ainutlaatuinen. Ei uskoisi tästäkään elokuvasta, että hän on syntynyt jo 1943.

**1/2

Ohjaaja:Arnaud Desplechin
Pääosissa:Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Anne Consigny
Kesto:150min
Valmistusmaa:Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.