sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 14. tammikuuta 2013

Mao's last dancer (2009)

Katsoin ostamani DVD:n Mao's Last Dancer.

Elokuva kertoo nuoresta pojasta nimeltä Li (Chi Cao, Li aikuisena), joka asuu köyhässä kiinalaisessa kylässä 70-luvun lopulla. Li valitaan 11 vuotiaana harvojen joukkoon opiskelemaan Balettia Pekingiin. Li saa opetusta kommunistisen tasavallan kurilla. Erinomaisena tanssijana Li pääsee Amerikkaan vaihto-oppilaaksi paikalliseen Houstonin balettiin, jossa häntä opastaa maan tavoille balettikoulun opettaja Ben (Bruce Greenwood). Li tykästyy Amerikan vapauteen ja rakastuukin amerikkalaiseen naiseen, jonka avioimalla saa pääsylipun jenkkeihin. Hintana tästä on kuitenkin se, että hän ei saa palata koskaan enää Kiinaan tapaamaan perhettään. 


Li on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan, johon elokuva perustuu. Mielenkiintoista olikin katsoa millaista meininkiä Kiinassa on harjoitettu tai kenties vielä harjoitetaan. Lasten äärimmäinen treenaaminen on laittanut kiinalaiset urheilun kärkeen muissakin lajeissa kuin vain baletissa. Mielestäni elokuvassa näkyi, että se perustui aitoihin kokemuksiin, kun esimerkiksi Li:n "lopullinen" rakkaudenkohde ei ollut heti ensimmäisen naisen astuttua kuvaruutuun selvää. Elokuvan juoni olikin mielenkiintoinen, pidänkin yleensä tällaisista Billy Elliotin kaltaisista ryysyistä rikkauksiin tarinoista. Li:n vaiheet Kiinassa jäivät kuitenkin jenkkielämän varjoon. Pidin Kiina osuutta mielenkiintoisempana. 

*Spoiler*

Li:n jälleennäkeminen tämän isän ja äidin kanssa oli liikuttava hetki. Elokuva itsessään ei kuitenkaan koskettanut ihan niin paljon kuin olisin toivonut. Elokuvan vanhimman Lin näyttelijä oli taidokas tanssija, mutta ei ehkä niin hyvä näyttelijä. Pidin enemmän teini-Li:stä ja lapsi-Li:stä. 

Hienoa tanssia ja riipaiseva tositarina, joka jätti kuitenkin kokoamisessaan toivomisen varaa.

***

Ohjaaja: Bruce Beresford
Pääosissa:Chi Cao, Bruce Greenwood ja Kyle MacLachlan
Kesto: 117min
Valmistusmaa: Australia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.