Luin e-kirjana. Tämä kuva napattu netistä. |
Keskiaika on ollut minusta aina kiehtova ajanjakso maailmanhistoriassa ritareineen, uskonnollisine hurmoksineen ja ruttoineenkin. Vaikka elämä haisevalla keskiajalla tautien ympäröimänä oliskin ollut varmaan aika karua, niin olisi ihan mielenkiintoista tietää minkälaista meno todellisuudessa oli. Asetankin kirjan sen takia Helmet-haasteen kohtaan 41. "Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää".
Kirja koostuu useista tarinoista, joita Lamberg pohjustaa pienellä alkusaatteella. Pisin tarina on myös tämän kirjan nimi - Päätön ritari. Lyhyitä parin sivun tarinoita on useita. Koin, että nautittavimpia olivat ne joissa oli hieman enemmän kertomusta eikä vain lyhyt tapahtuman kuvaus.
Käännöskieli oli paikoin vähän tönkköä eikä tarinoita tuntunut aina niin sujuvalta lukea tai liekö vika jo alkuperäisessä kertomuksessa. Kerronta tuntui joka tapauksessa hyvin "lapsen kädestä" kirjoitetulta. Keskeneräisyyden tuntua korosti se, että yhden kappaleen lopussa luki; "Täydennä messun hyvyydestä jne.". Selkeästi siis jäänyt itselle tarkoitettu muistiinpano painotekstiin asti.
Hyvän käsityksen kuitenkin tarinoiden avulla pystyi luomaan keskiajan ihmisten kummitusjutuista. Kummitusten rooli ei ollut aina paha vaan joskus myös auttava tai apua kaipaava. Uuttakin tietoa tuli kuten että vahapää-muotokuvia käytettiin lahjuksina kuolleen haudalle, jolta apua on pyytänyt. Tarinoita oli niin Englannista kuin Pohjoismaistakin, piipahdettiinpa myös The Sleepy Hollow -legendan alkulähteillä sekä kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden maailmassa. Näin suomalaisena koin mielekkäimpinä Pohjoismaiset kertomukset.
Oli hyvä, että Lamberg oli saatetekstit tarinoihin laatinut ja koonnut jokseenkin samaa teemaa käsittelevät tarinat yhteen nippuunsa. Näin niistä sai paljon enemmän irti sekä sitoi ne suurempaan kokonaisuuteen.
***
Alkuperäinen ilmestymisvuosi: 2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.