sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 5. marraskuuta 2019

Love story (1970)

Rakastavaiset
Rakkauselokuvien klassikko - Love story - pääsee Helmet-haasteen kohtaan 6. Rakkauselokuva.

Köyhän taustan omaava Jenny (Ali MacGraw) ja Harwardia käyvä miljonääriperheen vesa Oliver (Ryan O'Neal) rakastuvat toisiinsa. Oliver kantaa kaunaa isälleen eikä hänen rikas perhe oikein hyväksy tämän valintaa maineettoman suvun tytöstä puolisokseen. Jenny haluaisi, että Oliver voisi ymmärtää isäänsä ja eheyttää tähän välinsä. Rakkaus on vahvaa nuorten välillä, mutta tarinalla on kuuluisan surullinen loppu.

Elokuva on ilmestynyt vuonna 1970 ja huomaa, että sovinnaisia ajatusmalleja parisuhteesta ollaan haluttu ajan kuvan mukaan tuulettaa. Nainen on narttumainen sanailuissaan, mutta mies ei jää hänen jalkoihinsa vaan antaa samalla mitalla. Suhteessa toteutuu myös tasa-arvo naisen elättäessä miestä tämän opiskeluaikana ja mies puolestaan tekee hanttihommia naisen opiskelun aikana. Tosin lakimieheksi valmistuttuaan parisuhde asettuu perinteisempiin uomiinsa kun Oliver alkaa tahkoa isompia dollareita työssään ja päättää pari, että on aika laittaa pulla uuniin. 

Vaikka tämä nyt ei ole enää mitään ihmeellistä tai kovin freshiä, niin silti tarina tuntui mielenkiintoiselta ja oli mukava seurata ei-niin-imelää parisuhdemeininkiä. Alilla ja Ryanilla oli loistava kemia ja sen takia elokuva varmasti klassikko onkin. Elokuva voitti musiikistaan Oscarin ja monelle varmasti nouseekin mieleen "Love Story" -nimen kuultua läpi elokuvan toistuva mahtipontisen melankolinen teema-biisi. Kappale onkin oikein osuva ja korostaa tunteita joita nuori pari käy läpi. Kappale oli myös hienosti yhdistetty kohtaukseen, jossa Oliver juoksee riidan jälkeen etsimään Jennyä avaten eri musiikkiluokkien ovia ja sieltä kuuluvien eri kipaleiden sekoittuessa kakofonisesti taustalla pyörivään teemabiisiin. Tunteiden myllerys oli siinä hienosti musiikilla kuvattu.

Englantia lainaten, kunnon tear-jerker. 

****

Ohjaaja: Arthur Hiller (See no evil, hear no evil)
Pääosissa: Ali MacGraw, Ryan O'Neal, John Marley
Kesto: 1h 40min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.