sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 12. elokuuta 2018

419/1001 My fair lady (1964)

My Fair lady on Audrey Hepburnin tähdittämä klassikkomusikaali.

Eliza Dolittle (Audrey Hepburn) on kukkia kadulla myyvä alaluokan edustaja, jonka juoppo isä kerjää naisen vähäisistä ansioista osinkoa tasaisesti itselleen. Elizalle on kuitenkin tärkeää, että kaikki tietävät hänen olevan "kunnon tyttö" eli prostituoiduksi ei ole vielä alkanut. Kerran myydessään mutaisia kukkiaan törmää hän fonetiikan professoriin Henry Higginsiin (Rex Harrison), joka kauhistelee neidin junttiaksenttia. Hän uhoaa kollegalleen Pickeringille (Wilfrid Hyde-White), että saisi kielen opetuksellaan Elizan menevän läpi vaikka ruhtinattaresta. Hieman myöhemmin elokuvaa käydään miesten välillä veto tästä samasta asiasta.

Eliza muuttaa Higginsin luo asumaan ja joutuu työskentelemään kovan kurin alla saavuttaakseen täydellisen kieliopin. Julman oloinen opettaja saavuttaa tavoitteensa, mutta kokeen jälkeen vannoutunut poikamies Higgins huomaa kaipaavansa ennen niin halveksimaansa junttinaista.

Kaunis Audrey Hepburn pääsee hieno leidi -testiin
My fair ladyn musiikkinumerot ovat suurimmaksi osaksi viihdyttäviä ja moni kipale on varmasti jäänyt monien muistoihin elämään - ainakin minun. Audrey Hepburn naulasi jo 10 vuotta aikaisemmin Kauniissa Sabrinassa ruma ankanpoikamaisen metamorfoosin kuten nyt tässä My fair ladyssäkin. Hauskinta oli kun Eliza on juuri oppinut puhumaan kieliopillisesti oikein ja elehtimään kuin leidi ylhästön juhlissa, mutta jutut onkin ihan toista kuten tarina juoppo tädistä, jonka olkihatun hänen piti periä. Kontrasti toimii.

Tykkäsin siitä, että vaikka kyseessä on pohjimmiltaan rakkauselokuva Elizan ja Higginsin välillä, niin homma ei käy missään vaiheessa siirappiseksi. Suurimman osan elokuvasta pari on napit vastakkain. Kemiat käy hyvin yksiin. Wilfrid Hyde-Whiten esittämä Pickering tuo mukavaa rauhaa räiskyvien protagonistien keskelle. Ja velmulla Elizan isällä on parhaat musiikkinumerot.

Liki kolmituntisen elokuvan keskellä on hauska väliaika-ilmoitus. Pituus ei tuntunut puuduttavalta vaan juuri sopivalta elokuvan tarinan kerrontaan nähden.

****

Ohjaaja: George Cukor (The Philadelphia Story, Les Girls, Born yesterday)
Pääosissa: Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway
Kesto: 2h 50min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.